Volvo празнува 90 години (ГАЛЕРИЯ) 14.04 | 13:51

По повод юбилея шведите пуснаха първия XC60 от новото поколение

От iNews.bg

Шведският производител на премиум автомобили Volvo днес навършва 90 години. Точно на 14 април 1927 г. на бял свят се появява първото Volvo изобщо - ÖV4. Едва 275 автомобила са продадени за целия му жизнен цикъл, но той поставя началото на една легендарна марка, позната днес по целия свят.

В същото време в Гьотеборг имат и ое един празник. През този месец стартира производството на новото поколение на все по-популярния SUV ХС60. Първият екземпляр от представения наскоро в Женева автомобил излиза от завода в Гьотеборг точно 90 години след "раждането” на ÖV4, т.е. днес. За разлика от него, новият ХС60 идва да замести един от най-продаваните автомобили в историята на шведската марка. Моделът се превърна в истински феномен с непрекъснато нарастващи продажби от официалната му премиера през 2008 г. Девет години по-късно ХС60 вече е бестселър в SUV сегмента на премиум автомобилите в Европа.

"Volvo се гордее със своята история. Изминалите 90 години бяха вълнуващи, но следващите 10, които остават до 100-годишния ни юбилей, вероятно ще бъдат още по-вълнуващи заради фокуса на индустрията върху системите за автономно шофиране, електрификация и свързаност на автомобилите. Новото ХС60 е въплъщение на тези тенденции", заяви Хакан Самюелсън, главен изпълнителен директор на Volvo Cars.

Volvo XC60 е един от най-сигурните автомобили, създавани някога. В него са интегрирани най-модерните технологии за безопасност, включително системата Oncoming Lane Mitigation, която осигурява автоматично завиване на волана, за да се избегне челен сблъсък. Системата за полуавтономно шофиране Pilot Assist, която контролира завиването, ускоряването и спирането при добре маркирани пътища и скорост до 130 км/ч, се предлага в новото Volvo XC60 като опция. Новото Volvo XC60 вече може да се поръчва от клиенти в Европа и по света, включително и в България.

90 години Volvo

Преди 90 години създателят на Volvo Асар Габриелсон вижда потенциал за производство на автомобили в Швеция, след внимателно проучване на развиващата се автомобилна индустрия в Европа и САЩ. Първата шведска кола в серийно производство е стандартна, с типично американски елементи в дизайна, с дървена конструкция, изработена от ясен и бук и 1.9-литров двигател. Въпреки многото промени, настъпили през тези 90 години, едно нещо се запазва постоянно – ангажиментът на Volvo да произвежда най-сигурните автомобили в света.

Водещи

Най-четени