Братя Домусчиеви купиха Нова телевизия 22.02 | 10:30

по непотвърдена информация стойността на сделката е 185 млн. евро

От Ани Романова

Шведската медийна група MTG и българският инвестиционен холдинг "Адванс Пропъртис" ООД, собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, сключиха договор за придобиване на "Нова Броудкастинг Груп” АД, съобщи economic.bg. По информация на Economic.bg преговорите са се водили до късно снощи, като в крайна сметка са приключили успешно и холдингът, чрез новосъздаденото дъщерно дружество "Адванс Медиа Груп", придобива 100% от "Нова телевизия" и мажоритарен дял в онлайн медийната група "Нет Инфо".
По информация на медията стойността на сделката е 185 млн. евро.
"Адванс Пропъртис" притежава над 100 дружества в 23 държави от 10 различни индустрии. Портфолиото на холдинга включва фармацевтичната компания "Хювефарма", корабната компания "Параходство БМФ" и пристанищният оператор "БМФ Порт Бургас". Сред дружествата под шапката на "Адванс" са още компании за недвижими имоти, енергийни дружества и др.

Сделката подлежи на регулаторно одобрение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), като законовият срок това да се случи е един месец.

Освен политематичният канал Nova, в портфолиото на "Нова Броудкастинг Груп" влизат още шест филмови и спортни канала. Последният анализ на КЗК показа, че "Нова Броудкастинг Груп" има между 30 и 40% дял на пазара на телевизионно разпространение за 2016 и 2017 г. Делът на "Нова" на пазара на телевизионна реклама с национален обхват е между 40 и 50%.

В групата на "Нет Инфо" пък влизат пощенската услуга Abv.bg, видео порталът VBox7.com, новинарските сайтове Vesti.bg и DarikNews.bg. Също така под шапката на групата са спортният сайт Gong.bg, сайтът за финансови новини Pariteni.bg, сайтът за прогнозата за времето Sinoptik.bg и женският сайт Еdna.bg

В онлайн бизнеса на "Нова Броудкастинг Груп" попадат още платформата за продажба на ваучери Grabo.bg, сайтът за недвижими имоти Imoti.info, за автомобили Carmarket.bg, за сравняване на цени Sravni.bg, за електронна търговия Trendo.bg, сайтът с информация за кредитни и застрахователни услуги Fina.bg и за разпространение на електронни брошури Broshura.bg.

В портфолиото на компанията влиза и дял от "Атика Ева" - издателят на списанията "Ева", "Плейбой", Esquire, Grazia, и др.

Най-четени