Габриел: Много от сегашните работни места ще бъдат заети от роботи 09.11 | 16:32

Цифровите технологии ще променят живота ни много повече спрямо последните 20 години, смята пък Вълчев

От iNews.bg

Голяма част от от сегашните работни места ще се трансформират с изкуствения интелект и виртуалната реалност, каза еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел, която откри конференция за виртуалната реалност и изкуствения интелект "Бъдещето на реалността" в "София тех парк", предаде Нова телевизия.

Габриел изтъкна важността на продължаващи инвестиции в образование, не само в младите, но и в хората, които сега имат своите работни места. Не вярвам на крайните изследвания за изкуствения интелект. Според едни, 60 процента от работните места ще изчезнат, други казват - само 9 процента. Истината е, че голяма част от сегашните работни места ще се трансформират с изкуствения интелект, с виртуалната реалност. Затова е много важно да се работи в тази посока. Нашият отговор е ясен - нова програма "Дигитална Европа" за следващия бюджет на ЕК. Бюджет от 9 млрд. евро, в които имаме и средства за цифрови умения, и за изкуствен интелект, и за киберсигурност, и за дигитални иновационни хъбове, посочи Габриел. По думите й днешната конференция излъчва силен сигнал - че България има потенциала да се превърне в хъб за иновации по отношение на виртуалната и добавена реалност. 

В ЕК искаме до края на 2020 г. да има по един дигитален иновационен хъб във всяка област в Европа, каза еврокомисар Габриел. Нейното предложение е бюджетът, който сега е от 500 млн. евро, да достигне 1,5 млрд. за следващия период. 

Във връзка с темите за изкуствения интелект и роботите, Габриел посочи, че преди четири месеца е публикувана европейската стратегия за изкуствения интелект. Експертна група през декември ще публикува първата работна версия на т.нар. етични въпроси, към които трябва да се обърнем още днес. За изкуствен интелект имаме осигурен бюджет от 1,5 млрд. евро до 2020 г., като целта ни е публичните и частните инвестиции общо да достигнат 20 млрд. евро до 2020 г., но амбицията е за следващия период - 2021-2027 г. тези 20 млрд. инвестиции в изкуствен интелект да бъдат осигурявани годишно, каза Мария Габриел, като отбеляза, че това не е много на фона на правеното от партньори. Всички чувствителни социални въпроси като влиянието върху пазара на труда, защитата на личните данни, също трябва да се водят паралелно като дискусии. Много важно е да продължим са използваме потенциала на добавената и виртуалната реалност в областта на медицината, посочи Габриел като даде примери с възможни приложения в областта на хирургията. Не само тя ще стане по прецизна, но ще бъде и по-малко инвазивна за пациентите. Министърът на образованието Красимир Вълчев каза, че като общество сме изправени пред големи предизвикателства. Факт е, че информационните технологии ще променят живота ни много повече, отколкото е променен в последните 20 години, посочи Вълчев. Той даде пример с навлизането на интернет преди години, като добави, че днес броят на мрежовите устройства надвишава два и половина пъти населението на Земята, а през 2025 г. те ще бъдат 75 милиарда, и правим все повече чрез тях. Това променя образователните системи, начина, по който децата учат, както и това, за което те трябва да учат. Тук е голямото предизвикателство пред образователните системи, знаем, че светът ще претърпи мащабни дигитални трансформации през следващите десетилетия, за които ние готвим деца на пазара на труда, отбеляза образователният министър.

Новите технологии са прекрасни, но внимание - те носят и риск. За повече социално изключване, за по-голяма периферизация на региони. Затова - ценности, защита на лични данни, ясна инвестиция в образованието и уменията на хората, коментира пред журналисти Мария Габриел.  Тя засегна и друга тема - че самата също е била обект на фалшиви новини. Чувството е за нетърпимост, фалшивите новини не са свързани само с икономически измерения - т.нар. клик-байтове, те стигат до много дълбок политически и обществен аспект, рушейки доверие. Не говорим за изчезването им, но за намаляването на тяхната видимост, за даване на по-голяма видимост на разнообразна информация и на фактите, посочи Габриел.

Водещи

Най-четени