Насърчават предприемачеството с процедури за над 150 млн. евро 13.03 | 17:18

Вече има достатъчно стартирали у нас компании, които са №1 в света

От iNews.bg

Предстоят процедури за над 150 млн. евро, които ще са насочени за насърчаване на предприемачеството в България. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на първото изложение за стартиращи иновативни фирми Sofia Startup Expo 2018, което се провежда в София Тех Парк.

"Извървяхме дълъг път за сравнително кратко време и днес категорично можем да кажем, че в България вече има стартъп общност и развиваща се стартъп еко система, а днешното събитие е поредно доказателство за това", каза зам.-министър Манолев. Той се спря и на някои от добрите примери в българската икономика. "Компании като "International Power Supply" и "Chaos Group" доказаха, че е възможно да си базиран в България и да бъдеш номер 1 в света в своя сектор", посочи Манолев. По думите му пораснали стартъпи като "Телерик" и "Vayant", демонстрираха как може успешно да влезеш във фокуса на водещи световни лидери, а фирми с български корени като "LeanPlum" и "ChoboLabs", са пример за това как може да вземеш значително финансиране от Силициевата долина и да развиеш продукта си от България.

Той се спря и на подкрепата, която държавата оказва в този процес. Инвестиционните фондове Eleven и Launchub, създадени с европейско финансиране и национални средства, вече са инвестирали над 20 млн. евро в 180 стартиращи предприятия. Същевременно по ОП "Иновации и конкурентоспособност" са в изпълнение 82 договора на стартиращи предприятия, по процедурата "Разработване на иновации" на обща стойност над 15 млн. евро.

Предстоят и редица нови възможности за финансиране – подготвя се нова процедура по ОПИК насочена изцяло към стартиращи предприятия на обща стойност от около 35 млн. евро. Особено внимание заслужава и Фондът за ускоряване и начално инвестиране с бюджет от 51.3 млн. евро. Съвместно с Фонда на фондовете се структурира Фонд за технологичен трансфер, за който са заделени 30 млн. евро. Чрез него ще бъде възможно финансирането дори само на изследователски концепции, разработени в университети и подпомагането на развитието им до етап бизнес концепция. Подобен инструмент до момента не е създаван в Централна и източна Европа. Възможности за финансиране ще има и по инициативата JEREMIE, като вече е избран нов фонд мениджър за финансиране в компании в ранен етап на своето развитие – BrightCap. Неговият портфейл е 25 млн. евро, като 3 млн. евро ще бъдат насочени към стартиращи предприятия и се очаква да започне с инвестиционната си програма през третото тримесечие на 2018 г. Продължават и националните инициативи за насърчаване на стартиращи предприятия, стана ясно от неговото изказване.

Sofia Startup Expo 2018 (SSE) е изложение за стартъпи и нови предприемачи, които ще покажат иновативни продукти, технологии и услуги за производството и ежедневието, свързани със създаването на удобство, ефективност и по-високо качество на живот на хората. Като платформа за подпомагане на иновациите, SSE има за цел да обхване всички компоненти, необходими за започване и поддържане на стартиращ иновативен бизнес. Сред изложителите и участниците има стартъп фирми, представители на водещи корпорации, държавни агенции, инкубатори, инвеститори, фондове за рисков капитал, банки, идеи на студенти и технологични компании от ЕС и региона. Амбицията на организаторите е SSE да се превърне в мястото за среща на създателите на технологиите, иновационните мениджъри и инвеститорите, които да изграждат партньорства и да оформят бъдещето. Мотото на първото издание на SSE е "Дайте крила на своите идеи" и се провежда днес и утре в София Тех Парк, зала Иновационен форум "Джон Атанасов”.

Водещи

Най-четени