80% ръст на търговията ни с Южна Корея 03.10 | 11:38

Вносът обаче е над два пъти повече от износът

От iNews.bg

"Стокообменът между България и Южна Корея през първите шест месеца на 2018 г. е на стойност близо 135 млн. щатски долара, което е 80% увеличение спрямо същия период на 2017 г. В това число 40.5 млн. долара износ от България и 94.2 млн. долара внос от Корея". Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по случай отбелязването на Националния празник на Република Корея.

По време на събитието министър Караниколов подчерта, че усилията на правителството са насочени към привличане на повече корейски инвестиции в приоритетни отрасли. "Редица са предимствата, които страна ни предлага – политическа, макроикономическа и финансова стабилност, квалифицирана работна ръка, най-ниски оперативни разходи за бизнес в Европа", изтъкна министърът.

По негови думи Република Корея е приоритетен търговско-икономически партньор в Източна Азия. "Динамичният диалог между ръководствата на двете страни е поредното доказателство за политическата ни воля да развием и укрепим традиционно добрите си и дългогодишни отношения", заяви Караниколов. Той подчерта, че азиатските ни партньори трябва да използват потенциала и предимствата на България, като платформа към огромния пазар на Европейския съюз и региона. "Страната ни е в състояние да играе ролята на входящ пункт за корейските стоки към ЕС, както и на транзитен център между пазарите на съюза, Близкия Изток, Северна Африка, Русия и бившите съветски републики", каза още той.

В заключение министър Караниколов изрази увереност, че българското правителството ще продължи да поставя сериозен акцент върху развитието на икономическите отношения между България и Република Корея. "Като член на Европейския съюз България е коректен, надежден и предсказуем партньор. Активно ще подкрепяме и насърчаваме всички инициативи в интерес на доброто сътрудничество между нашите страни", каза министърът.

Водещи

Най-четени