Борисов не се яви да свидетелства за турските ваксини 11.02 | 12:23

Бивши и настоящи членове на кабинета дадоха показания в Специализирания наказателен съд по деото на Петър Москов

От iNews

Премиерът Бойко Борисов не се яви в Специализирания наказателен да свидетелства по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов заради неотложен ангажимент, предаде бТВ. Той е изпратил молба до съдебния състав да бъде разпитан на друга дата. Свидетел по делото е и Меглена Кунева, която също не се яви.

В съдебна зала дойдоха Томислав Дончев, Владислав Горанов, Ивайло Московски и Божидар Лукарски. Те дадоха показания по делото за турските ваксини. Москов е обвинен, че ги е приел, без да са разрешени за употреба у нас и е ощетил с над 320 милиона лева държавата.

Томислав Дончев обясни, че е подписал решението на правителството за дарените ваксините, осигурени заради кризисната ситуация през 2015 г. Заяви обаче, че не помни детайли от взетото решение. Владислав Горанов пък обясни процедурите за вземане на подобни решения. Неговият подпис обаче не фигурира под решението.

Припомняме, че срещу Петър Москов е повдигнато обвинение заради приетите като дарение през 2015 г. от Министерството на здравеопазването на Турция 100 000 дози ваксина "Пентаксим” и 100 000 дози ваксина "Хепатит Б" – "Еувакс Б", които не са разрешени за употреба на територията на България. 

Срещу Москов е повдигнато и второ обвинение заради това, че през 2015 г. умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка за дарение на 5 000 000 дози ваксини "БЦЖ".

Освен Москов обвиняеми по делото са още Адам Персенски, Любомир Димитров, Росен Алексиев и Юлияна Ценкова.

Водещи

Най-четени