Всеки втори не иска предсрочни избори, всеки трети – да 12.10 | 18:01

Четири партии щяха да влязат в парламента, ако вотът беше днес

От iNews.bg

Половината българи не искат предсрочни избори. В същото време обаче 30% смятат, че нови избори за парламент са необходими, като сред тях нараства делът на левите избиратели. Това показват данните от ново национално представително проучване на "Екзакта”, предаде бТВ. Ако изборите бяха днес четири партии продължават да бъдат над 4-процентовата бариера. За ГЕРБ биха гласували почти 24%, за БСП – над 20%, ДПС биха подкрепили около 6% и патриотите – 5,5%. 39% от запитаните казват, че биха гласували за нова партия. Делът на интересуващите се от нова партия плавно нараства от началото на 2018 г.

Има спад в рейтингите на всички политици. Президентът Румен Радев е одобряван от 60%, не е подкрепян от 28% от запитаните. Премиерът Бойко Борисов – получава 37% одобрение и 53% неодобрение. Най-одобрявана е омбудсманът Мая Манолова с 67%. При нея неодобрението е близо 19%.

Българската православна църква получава 50% одобрение, армията – 44%, а  полицията –40%. Правителството има 30% одобрение, парламентът и прокуратурата са с 18%, а съдът 14%.

Водещи

Най-четени