Надежда за българските превозвачи след протеста и срещата на ЕС в София 17.05 | 18:01

Меркел и Макрон повикаха съветниците си, след като им представихме реалното положение, обяви Московски

От iNews.bg

С надежда приключи днешният мащабен протест на родните превозвачи срещу заплашващия ги с фалит нов закон "Макрон". Това стана ясно от думите на транспортния ни министър Ивайло Московски, който слезе при демонстрантите, събрали се пред НДК, докато вътре течеше срещата на върха между ЕС и Западните Балкани. "Вярвам, че има шанс да бъде коригиран пакетът за мобилност, чисто концептуално и в конкретни текстове, за да бъде обективно отчетено желанието на българския транспорт”. Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски пред протестиращите в София след края на срещата на върха ЕС - Западни Балкани, предаде Нова ТВ.

Така наречения закон "Макрон" задължава шофьорите на всеки три седмици да почиват 45 часа у дома, а задължителните почивки да стават в хотел, а не в кабината на камиона.

"Декларирам още веднъж, че правителството и всички институции в държавата са зад вашите искания и интереси”, подчерта Московски. Той потвърди, че до късно снощи, заедно с премиера Бойко Борисов, са разговаряли с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, за да ги запознаят в детайли със ситуацията.

"Обсъдихме текст по текст темите, които не са приемливи за българските превозвачи, а в някои аспекти - и за останалите държави от Източна Европа. Колкото и късно да беше, те извикаха своите съветници и разпоредиха да се търси възможен и балансиран вариант”, допълни транспортният министър. Московски изрази увереност, че по този въпрос ще бъде постигнат положителен резултат, а интересите на българските превозвачи ще бъдат защитени.

Водещи