Болниците в Силистренско също закъсаха 05.06 | 17:53

Администрацията в града обсъди проблема на специална среща

От Ивайло Ангелов

В Областна администрация Силистра бе проведена среща по проблемите на болничните заведения, инициирана от депутатът от ГЕРБ Алтимир Адамов и от областният управител Ивелин Статев по сигнали до тях от граждани, здравни звена и на съсловни организации от областта. В работния формат участваха ръководителите на РЗОК Силистра, МБАЛ АД Силистра, МБАЛ ЕООД Тутракан МБАЛ ЕООД Дулово, както и на Българския лекарски съюз.

След направените обсъждания участващите в дискусията се обединиха около следните предложения, които ще бъдат изпратени до Министерството на здравеопазването и Народното събрание: Да се спре прехвърлянето на средства от параграф в параграф в бюджета на НЗОК; за всяко болнично заведение да се определя средномесечен бюджет, като се взема годишната му база; Министерство на здравеопазването да увеличи финансирането на дейностите, които заплаща; да се прави справедливо разпределяне на капиталовите разходи според потребностите на съответните болници; да се постави мораториум върху разкриване на нови болници; да бъде променен моделът на здравеопазване - клиничната пътека трябва да отпадне; по обобщение : дефицитът за тази година на трите болници в област Силистра е 110 000 лева на месец - необходимо е осигуряване на още 1 300 000 лева за годината.

Според данните от РЗОК Силистра, която е второстепенен разпоредител по бюджета, за медицински дейности в област Силистра за второто тримесечие на 2017 г. са определени 2 476 000 лева. Те са разпределени според дяловото участие на всяка от трите болници, на база на последното тримесечие на миналата година, плюс общо увеличение с около 10%.

На срещата стана ясно също, че всяко здравноосигурено лице в област Силистра разполага средно с 9,36 лева за болнична помощ, което е най-ниско в страната. В момента в трите болници в Силистра, Тутракан и Дулово неплатените надлимитни средства за медицински дейности са над 600 000 лева. 

Водещи

Най-четени