Държавата прави програма за стимулиране на донорството 08.11 | 17:47

Трябва да подготвим и широк кръг специалисти които да се грижат за трансплантираните пациенти

От iNews.bg

До края на годината България трябва да има програма за стимулиране на донорството и пътна карта, в която ще бъдат разписани всички стъпки по организацията на дейността. Това съобщи зам.-министър Бойко Пенков, съобщи БНР. Той подчерта и необходимостта от осигуряване на нужното финансиране.

За да започне подготовката за извършване на трансплантации у нас, трябва да се осигури нужното дооборудване на клиниките и да се обучат мултидисциплинарните екипи, които ще поемат грижата за пациентите преди и след трансплантациите, обясни Бойко Пенков:

"Трябва да бъдат подготвени белодробни лекари, патоанатоми, бронхолози, рехабилитатори, реаниматори, това е един много широк екип, който полага грижи ежедневно за пациентите след трансплантация. Това сме го стартирали".

За подготовката е необходима поне година, но от здравното министерство са амбицирани да съкратят срока наполовина:

"Бихме могли да се справим, гледайки високото ниво на квалификация на лекарите, които ще участват в процеса. Мисля, че самите те са ангажирани сами по себе си, водили са си тяхно обучение, има колеги, които инцидентно или по-систематично са били на подобен тип обучение в чужбина. Искаме да използваме всички тези хора просто да надградим необходимото познание, за да може да бъдат максимално полезни. Мисля, че може да се вместим в рамките на 6 месеца и да стартираме програмата".

Български лекари ще се обучават в чуждестранни клиники в Европа. Продължават преговорите и с турския университет.

Водещи

Най-четени