Как да се предпазим от грипа? 03.01 | 13:11

Здравното министерство пусна съвети срещу заразяване с вируси

От iNews.bg

Какво представлява грипът?

Грипът е заразно заболяване, което се наблюдава всяка година през есенно-зимния период. Причинява се от няколко вируса - А, В и С, които не могат да се различат симптоматично.

Какви са симптомите на грипа?

Характерно е внезапното начало с втрисане, висока температура, общо неразположение, болки в мускулите и ставите. Периодът от заразяването до появата на първите симптоми е средно 2 до 5 дни.

Как се заразяваме с грип?

Заразяването става по въздушно-капков път – чрез кихане и кашляне, но вирусите са устойчиви във външната среда и могат да преживеят няколко часа върху повърхности и запрашена среда. Вирусите се предават от болни на здрави хора основно чрез секрета, който се отделя от носа и устата при кихане и кашляне. Честото измиване на ръцете и доброто проветряване намалява възможността за заразяване от околните предмети и повърхности.

Какви са усложненията на грипа?

Наблюдават се пневмонии, синуити, отити, миокардити и др. Най-уязвими за развитието на усложнения са малките деца и възрастните с хронични заболявания. Често това са вторични бактериални инфекции.

Как да се защитим от грип?

Ваксинирането със сезонна противогрипна ваксина е най-ефективният метод за предпазване от грипна инфекция. Противовирусните препарати се използват за  лечение с цел намаляване продължителността на боледуване и риска от усложнения. Те са най-ефективни ако се приемат в първите 24 до 48 часа от появата на симптомите.

Използването на антибиотици при вирусно заболяване, неусложнено с бактериална инфекция, е излишно и с нищо не помага на организма. Антибиотик може да се приема само след преценка от лекуващия лекар, спазвайки вида, дозата и продължителността на изписания препарат.

Как да предпазим околните, ако имаме симптоми?

-Избягвайте близък контакт с болни лица. Избягвайте местата с много хора и масовите мероприятия.

-Ако сте болен, стойте на безопасно разстояние от другите, за да ги предпазите от заболяване. -Избягвайте използването на обществения транспорт при възможност.

-Използвайте хирургическа маска, ако имате такава възможност.

-При заболяване останете вкъщи, не ходете на работа или училище и не излизайте по други причини.

-Измивайте редовно ръцете си със сапун и вода, особено след кихане и кашлица.

-Покривайте устата и носа си с ръка или кърпичка за еднократна употреба при кашлица и кихане. След употреба изхвърляйте носните кърпички в кофата за битов отпадък.

-При липса на условия за миене на ръцете използвайте влажни хигиенни кърпички за ръце.

­-ПОчиствайте твърдите повърхности като дръжки на врати, телефони, дистанционни управления и други често с обикновен почистващ препарат.

-При липса на усложнения грипът се лекува в домашни условия с медикаменти, които облекчават симптомите и достатъчно количество течности.

-Не прибягвайте до самолечение. Потърсете медицинска помощ при първите симптоми на грипните заболявания.

Водещи

Най-четени