Кърлежи хапят по 120 души на ден 17.06 | 10:45

Регистрираните случаи на лаймска болест обаче са значително по-малко от миналата година

От iNews.bg

През тази година броят на хората, ухапани от кърлежи, е обезпокоително голям. Това каза пред "Фокус" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. "Преди 3 седмици предупредих, че бумът на ухапаните от кърлежи ще бъде в средата на юни. В момента около 60 до 120 души дневно търсят консултации в Националния център”, посочи проф. Кантарджиев.

По думите му данните от сайта на Националния център по заразни и паразитни болести сочат, че тази година случаите на лаймска болест, която се разпространява чрез ухапване от кърлеж, са 2 пъти по-малко от броя на случаите за същия период миналата година. "От Нова година до сега - в сравнение с миналата година, случаите на марсилска треска, втората по честота кърлежопреносима инфекция, са също 2 пъти по-малко. Обяснението е, че тази година пролетта закъсня с около месец", допълни той. По думите му пикът на болестите, предавани чрез ухапване от кърлеж, ще бъде по късно, поради това, че затоплянето е дошло един месец по-късно.

"След свалянето на кърлежа, ако човекът е ухапан в парковете или междублоковите пространства на големите градове, където се предполага, че има бездомни кучета и гризачи, и ако този кърлеж стоял повече от 12 часа, съветвам възрастните да взимат 1 или 2 дози тетрациклинов антибиотик, предписан от личния лекар", допълни проф. Кантарджиев. Според него по този начин се ликвидира възможността да развие някаква бактериална инфекция от кърлежите. "Ако кърлежът е престоял по-дълго време или ни е ухапал преди 2-3 дни, то тогава трябва 3 дни да се взима 2 пъти на ден доксициклин за възрастни. За деца до 12-годишна възраст еднократна доза от някакъв макролиден антибиотик, съобразен с килограмите на детето, е напълно достатъчен", каза още той.

Водещи

Най-четени