Отпускат скъпите биологични лекарства по облекчен режим 06.12 | 19:09

Без заверка на протоколите за медикаментите на половин година

От iNews

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) облекчи режима за отпускане на скъпите биологични лекарства за редица болести, които водят до трайна инвалидност, съобщиха от финансово-осигурителната институция.

Това стана след поредица експертни срещи между представители на пациентски организации на ревматологично болните и представители на касата. Сред основните теми, обсъдени на тях са достъпът на пациентите до специализирана извънболнична ревматологична помощ и провеждане на лабораторни изследвания в амбулаторни условия.

Със свое решение Надзорният съвет на НЗОК промени режима за изписване на биологични лекарства за лица над 18-годишна възраст от протокол ІА на протокол ІС. По този начин отпада необходимостта протоколите да бъдат разглеждани от комисия в Централното управление на касата на всеки шест месеца за продължаването им, ако не се налага смяна на лекарствената терапия. Промяната важи и за пълнолетните с тежка активна болест на Крон и улцерозен колит, както и на активен ювенилен артрит.

С промяната на режима на протоколите от IA на IC при изписване на биологичните лекарствени продукти за лечение на пациенти с ревматологични заболявания отпадна и необходимостта болните да си набавят редица документи от различни институции.

Пълен набор от тях вече ще се изискват за представяне в съответната районна здравноосигурителна каса при започване на лечението, при първо продължаване на терапията, при промяна в дозата и при смяна на лекарствата. При продължаване на същата терапия - трети и пореден протокол, заверката се осъществява в РЗОК, като пациентът предоставя единствено два протокола - оригинал на нов "Протокол за предписване на лекарства, заплащани от НЗОК/РЗОК” – обр. МЗ-НЗОК, и предходен протокол.

Улеснението ще засегна около 100 000 души, засегнати от заболявания, които се нуждаят от скъпи биологични лекарства. Най-многобройни от тях са страдащите от ревматоиден и псориатичен артрит, и болестта на Бехтерев. При тях, освен ставните прояви, може да има и системни прояви, като засягане на очите, кожата, белия дроб, сърцето, съдовете и бъбреците. По неофициални данни в България има около 60 000 болни от ревматоиден артрит, около 30 000-40 000 са с псоричатичен артрит и около 20 000 с болестта на Бехтерев.

Водещи

Най-четени