Банов подгони читалищата, всяко трето точело държавата 07.06 | 20:18

Културният министър ще обвърже финансирането им с изпълнени задължения

От iNews.bg

Около 1/3 от българските читалища не работят ефикасно и източват държавния бюджет. Това заяви във Велико Търново министърът на културата Боил Банов, цитиран от Дарик.

Той обаче отказа да се ангажира с точна цифра, защото било "много трудно за доказване". Министерството готви промени в Закона за народните читалища с цел ограничаване на порочните практики за получаване на държавно финансиране при неизпълнение на задълженията.

Банов подчерта, че е проведена среща съвместно с Министерство на туризма и ресолния министър Николина Ангелкова, на която са засегнати въпроси за по-разширена реклама на културните ценности на България в чужбина. Това по думите му ще доведе до развитие и стабилизиране на туристическия бранш у нас.

"Аз направих предложение да дадем културните ни институти в чужбина като база и да работим съвместно с тях, за да може да върви една постоянна реклама на културен туризъм и въобще на България като природа и като културни центрове. Имаме много идеи в тази насока и тепърва предстои реализацията им", посочи ощетой.

Банов посочи, че двете министерства ще работят заедно, защото това било ключово за развитието на културата и туризма у нас.

Относно възможността за децентрализация на сценичните изкуства в България, той заяви, че това няма как да се случи до края на мандата му, защото общините няма да имат средства за да поддръжката им.

Министърът коментира, че вече е отпуснато финансиране за теренни археологически проучвания, консервация и реставрация на обектите у нас. През настоящата година има увеличение с по 500 000 лв. за двете направления. Общият размер на средствата е по 1 млн. лв.

Водещи

Най-четени