Отварят Триъгълната кула от крепостната стена на Сердика 12.06 | 13:50

Реставрираното място ще е платц и на културни прояви

От iNews.bg

Триъгълната кула от крепостната стена на древна Сердика отвори днес за посетители. Обектът бе открит официално в 13.00 часа в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова, съобщиха от Столична община.

Пространството е част от културно-историческото наследство на Сердика, което е реставрирано и включва място за културни прояви. То се намира в сутерена на сграда на бул. "Княгиня Мария Луиза" 16.

В пространството около Триъгълната кула ще се съберат представители на гражданския сектор и културни оператори, които са бенефициенти по Програма Европа на Столична община за 2017 г.

Фандъкова връчи договорите на 42 неправителствени организации, чиито проекти са одобрени за финансиране от Столична община. Ще бъдат представени първите няколко проекта във всяка от трите приоритетни области на програмата.

Ще бъде открита и фотоизложба в чест на 160 години от рождението на княз Александър I Батенберг. Авторът д-р Тошо Пейков е събрал над 130 фотоса от живота на Батенберг - детството му, идването в България, живота му след абдикацията.

Триъгълната кула на Сердика е реставрирана по проект "Античната история на София - културно-историческото наследство, достъпно за всички" по мярка 1 на програма BG08 "Културно наследство и съвременни изкуства" за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, по договор с Министерство на културата.

Водещи

Най-четени