Софийската опера представя Реквиема на Верди на Белоградчишките скали 12.07 | 12:54

Трупата очаква за трети път този месец почитателите си на уникалното място

От iNews.bg

За трети път през месец юли Софийската опера очаква своята публика на едно неповторимо, приказно изживяване  с програмата на Опера на върховете, в прегръдката на Белоградчишките скали. В богатата програма от оперни и балетни спектакли по-особен начин се вписва Реквиема на Джузепе Верди. Вечер, която е посветена на три исторически годишнини - 370 години от основаването на Никополската епархия /1648/, 330 години от Чипровското въстание /1688/ и  в памет на жертвите от въстанието в Северозапдана България /1850/. Музикално съпреживяване, което  припомня миналото, отправя послания към бъдещето.

Тук, в естествения декор на природния храм на Белоградчишките скали посланието на заупокойната меса на маестро Верди ще придобие нови измерения в неповторима хармония  с духа на историческото място.

Маестрото на италианската революция, създава своя "Реквием" във време на силни душевни сътресения, разочарования от живота и събития от политическата сцена.

Духът е повален, но не и сломен, това внушава величественото му творение, разгърнато в седем части. Една изключителна драматургия, изградена от конфликти и контрастни състояния. Трагчният пролог, /Реквием и Кирие/ е последван от страшния съд /Диес ире/. Това е разтърсваща музика, последвана от трета част /Оферториум/, състояние на съзерцание. Четвъртата – Санктус е бунт срещу смъртта. Агнус деи, Лукс етерна са своеобразен лиричен център, а финалът – Либера ме е кулминацията, в която бушува страшния съд и неукротимата сила на живота. Взривът от отчаяние внезапно секва, сякаш дъхът е спрял. Финалът, това е зловещ шепот, шепот на освобождаването на духа от тялото.

Цялото това внушение ще оживее под палката на маестро Ерих Вехтер и солистите – Камен Чанев, Габриела Георгиева, Гергана Русекова, Светозар Рангелов с оркестъра на Софийската опера.

Събитието ще се състои на 20  юни от 20.00 часа  с необикновено съпреживяване на музиката на маестро Джузепе Верди в прегръдката на Белоградчишките скали.

Водещи

Най-четени