Третото дете на Уилям и Кейт се казва Луис Артър Чарлз 27.04 | 14:25

Новият принц е петият наследник на короната

От iNews.bg

Новороденото бебе на принц Уилям и Кейт ще се казва Луис Артър Чарлз, съобщава Си Ен Ен, позовавайки се на двореца Кенсингтън, предаде БГНЕС. Луис Артър Чарлз се роди на 23 април в 11:01 местно време, тежи 3,8 кг.

Новият принц е пети в реда си за короната, след дядо си Чарлз, баща си и по-големите си брат Джордж и сестра Шарлот. Любопитен факт е също, че малкият Луис е първият принц в историята, който няма да измести по-голямата си сестра от реда й за короната.

БГНЕС припомня, че името Луис най-вероятно идва от фамилията Маунтбатън/Батенберг, която е в тесни роднински връзки с британското кралско семейство, което е от династията Уиндзор/Сакс-Кобург-Гота. По време на Първата световна война /1914-1918 г./ германските аристократи на британския престол са принудени да сменят своите фамилии в знак на солидарност със своя народ. Така крал Джордж Пети /1910-1937/, който е трети братовчед на цар Борис III, сменя фамилията си Сакскобургготски на Уиндзор, а Батенбергите стават Маунтбатън.

В британската кралска фамилия има двама важни представители, които носят името Луис. Това е бившият генерал-губернатор на Индия Луис Маунтбатън, който е чичо на херцога на Единбург Филип. Той изиграва ключова роля за сватбата на Филип и кралица Елизабет Втора. Вторият принц е Лудвиг /по-известен като/ Луис Батенберг, който е брат на българския княз Александър Първи. Той се жени на за една от дъщерите на кралица Виктория през 80-те години на 19 век. От техния брак се ражда бъдещият губернатор на Индия, който загина при трагични обстоятелства през 1979 г. при атентат на ИРА.

Водещи

Най-четени