Всички ученици - на изпит по пътна безопасност 01.10 | 09:10

От тази учебна година обучението е задължително от първата група на детската градина до завършването на XII клас

От Ани Романова

Всички ученици - на изпит по пътна безопасност. Още от тази учебна година обучението по пътна безопасност става задължително от първата група на детската градина до завършването на XII клас. Оценяването по предмета ще е с "да" и "не", предава Нова тв.

Целта е, завършвайки училище, децата вече да познават правилата за движение така, сякаш са ходили на шофьорски курс. Дори ще решават конкретни казуси на пътя пред автоинструктор, разказва репортаж.

Програмата на Министерството на образованието е отговор на статистиката за жертвите на пътя. Според нея само от началото на годината до края на август са загинали 24 деца. Миналата година при катастрофи са починали 36 деца. Екип на Новините на телевизията посети един практически урок по безопасност на движението за четвъртокласници.

В двора на столичното 145-о училище вече има интерактивна площадка. Класните ръководители там са обучени по норматива на МОН. И ако в четвърти клас тепърва имат два срока да се отучат да карат в насрещното, в единайсети и дванайсети клас освен класните ръководители, на площадките ще идват и автоинструктори. Теоретичните задачи ще са по-сложни от листовките за кандидат-шофьорите.

Пътните полицаи са сигурни в нуждата от такова обучение. Според тях това е добър начин децата да станат добре възпитани и културни участници в движението по пътищата. Освен това обаче е нужно и самите родители да бъдат по-отговорни.

За сигурността на децата пешеходци в зимните месеци полицията препоръчва светли дрехи със светлоотразителни елементи, за да ги виждат шофьорите отдалече.

Водещи

Най-четени