Атина ще иска компенсации от Берлин заради Втората световна 12.10 | 17:55

Гръцкото финансово министерство изчислява щетите между 278 и 340 млрд. евро

От iNews.bg

Президентът на Гърция Прокопис Павлопулос заяви на своя немски колега Франк-Валтер Щайнмайер, че Гърция възнамерява да поиска от Берлин връщане на "окупационния заем" и възмездяване на щетите от окупацията по време на Втората световна война, съобщават от пресцентъра на държавния глава на южната ни съседка, предаде БГНЕС.

Павлопулос е заявил за намерението си по време на вечеря в чест на Щайнмайер, който се намира на официално посещение в Гърция. В началото на речта си гръцкият държавен глава изказа благодарност към германския президент за подкрепата на Германия по време на икономическата криза от последните години и го определи като приятел на страната. Той допълни, че трябва заедно да се борят с вълната от популизъм, която застрашава основите на Европа. По-рано в четвъртък, по време на среща с министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас, Щайнмайер се извини за престъпленията на нацисткия режим по време на Втората световна война.

Гърция се стреми да получи компенсация за разрушенията по време на немската окупация през 1941-1944 година и възстановяване на принудителния окупационен заем. От финансовото министерство изчисляват сумата на между 278 и 340 млрд. евро. Германия отхвърля финансовите претенции на Атина, тъй като към 1960 година са били изплатени 115 млн. марки.

Водещи

Най-четени