Новата атака в Лондон: С антиислямистки подбуди или имитация на такива 19.06 | 11:00

Нападението карй джамията повтаря дословно атентата на Лондон бридж и цели разпалване на религиозна война

От iNews.bg

Нападението срещу пешеходци в района на джамия в Северен Лондон може да е имало антиислямски подбуди, пише електронното издание на в.”Дейли Телеграф”. Според експерти обаче може и целта да е била имитация на антиислямистки подбуди и отговор на атаките срещу християни, за да се разпали религиозна война.

Припомняме, че в близост до джамия бус с тприма нападатели връхлетя върху пешеходци - мюсюлмани, стичащи се на религиозната служба за празника Рамазан. Ванът успява да прегази един човек, а 10 са пострадали, като някои от тях тежко. Извършителят на атаката опита да избяга, но беше задържан от минувачи. Нападателят е арестуван, той е 48-годишен бял мъж.

Нападателят крещял: "Ще убия всички мюсюлмани!"

"Той крещеше: "Ще убия всички мюсюлмани! Ще убия всички мюсюлмани! Опитваше се да ни удари. Успях да го сваля на земята и тогава ми каза: "Убий ме! Убий ме!”, разказа пред "Бъзфийд” един от очевидците - Салех Аламуди.

Други описват нападателя като едър, здрав човек. Все още полицията не е оповестила официална информация за мотивите му.

1930822

Междувременно профили в социалните мрежи, свързани с "Ислямска държава”, използваха случилото се в британската столица, за да агитират за битка с християните. "Мюсюлмани, трябва да се събудите за войната, която започва по собствените ви улици”, се посочва в една от публикациите.

Експерт: Дилетанти имитират атаката на "Лондон Бридж"

"Това, което се случи пред най-голямата джамия в Лондон, много прилича на това, което се случи на "Лондон Бридж”, коментира пред нова телевизия арабистът проф. Владимир Чуков.

"Имаме един нает ван. Отново имаме трима човека. Шофьорът е бил бял, гладко избръснат. Отново трима човека, отново с ножове (лондонската полиция опроверга за ножовете). Не трябва да си голям специалист, за да видиш същия почерк”, отбеляза Чуков.

"Очевидно тези, които са направили този атентат, не са големи специалисти. Шофьорът е заловен от хората на място, те са го предали на полицията. Искали са да възпроизведат същата ситуация. Това говори за много тежки интеграционни моменти”, смята арабистът.

"Личи си, че тези хора, които са го направили, са дилетанти. Тези хора не са обучавани. Почти съм сигурен, че "Ислямска държава" няма да се обади този път”, заяви проф. Чуков.

Той коментира и фактът, че във Великобритания никога не се е говорело с омраза за мюсюлманите, а само за източноевропейците. Проф. Чуков припомни, че лидерът на Британската партия на независимостта Найджъл Фарадж, например, има арабски произход, а Борис Джонсън – турски.


Водещи

Най-четени