Отново терор в Лондон, този път срещу мюсюлмани!(ДОПЪЛНЕНА/ВИДЕО) 19.06 | 09:11

Бус връхлетя върху вярващи край джамия, поне един е убит, а десет са пострадали

От iNews.bg

Един човек загина, а други 10 бяха ранени, след като бус връхлетя върху пешеходци в североизточната част на Лондон. Има задържан за нападението, за което власттите предполагат, че е терористична атака. Това съобщи "Скотланд Ярд", цитирана от британските медии и Нова телевизия. 

Според представителната организация на мюсюлманите във Великобритания инцидентът е станал пред джамия. Британският Съвет на мюсюлманите определи случилото се като "терористично нападение срещу богомолци".

"От свидетелства на очевидци изглежда извършителят е бил мотивиран от ислямофобия", заяви генералният секретар на съвета Харун Хан в комюнике, публикувано в Туитър.

Инцидентът стана в района на улица "Севън систърс роуд”. На място веднага са изпратени голямо количество униформени и линейки. Поне 10 души са откарани в болница за лечение, някои от които в тежко състояние.

Местните хора са задържали шофьора на буса, след като той се е опитал да избяга. Според свидетели е имало още двама души вътре, които обаче са избягали. Към момента няма данни за неговата самоличност, съобщава Ройтерс, цитирана от бТВ.

"Обаждането в полицията е постъпило 20 минути след полунощ, след като автомобил е блъснал пешеходци. На мястото на инцидента са открити няколко пострадали”, се казва в съобщението.

"Съобщиха ни, че бус е блъснал вярващи, докато излизали от джамията във Финсбъри парк. Нашите молитви са за жертвите”, се казва в съобщение на мюсюлманската организация, пише БГНЕС.

В свещения за мюсюлманите месец Рамазан вярващите отиват на молитва в джамиите около полунощ. Веднага след атаката много от вярващите, които напускаха джамията, започнаха да се молят на улицата.

"Това е ужасяващо. Всички мои мисли са с ранените, с обичните им хора и със спасителните екипи, работещи на място", заяви в декларация министър-председателят Тереза Мей.

1930730

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин заяви, че е силно шокиран от нападението. "Силно съм шокиран от случилото се във Финсбъри парк тази нощ. Мислите ми са с хората и с общността, засегната от това ужасяващо събитие", заяви Корбин.

Кметът на Лондон Садик Хан определи атаката като "нападение срещу възгледите за толерантност, свобода и уважение” във Великобритания.

От българското Министерство на външните работи съобщиха, че към момента няма данни за пострадали българи.

Водещи

Най-четени