САЩ свалиха сирийски изтребител в Рака! Руската мечка заплаши янките 19.06 | 18:02

Москва предупреди Вашингтон, че ще стреля по американски бомбандировачи и дронове

От iNews.bg

Русия и САЩ са на прага на военен конфликт в Сирия. Повод за това стана свалянето на изтребител-бомбардировач Су-22 на сирийските правителствени сили в района на град Рака от американски изтребител Ф/А-18 "Хорнет”. За инцидента съобщи Би Би Си, цитирана от бТВ. 

Унищожената машина е атакувала позиции на подкрепяните от Запада Сирийски демократични сили. Те от месеци се борят с джихадистите от "Ислямска държава” и вече са стигнали до предградията на т.нар столица на непризнатия халифат – Рака.

Ситуацията около града е сложна, тъй като лоялните на президента Башар Асад сили се бият както с ИДИЛ, така и с опозицията.

Според Пентагона американски самолети са прелетели ниско над проправителствени милиции близо до градовете Джадин и Табка, за да ги предупредят да спрат настъплението си срещу Сирийските демократични сили. Русия също била официално уведомена за случващото се. Вместо да прекратят действията си, бойците повикали въздушно подкрепление.

Въпреки многократните предупреждения, долетелият Су-22 бомбардирал опозиционните сили и по него бил открит огън.

Версията на Дамаск е друга

Версията на Дамаск обаче е по-различна. Според армията на диктатора Асад сваленият самолет е бил на мисия срещу ИДИЛ и случилото се ще има "опасни последици” в борбата срещу тероризма. Не е ясна и съдбата на пилота.

Руският външен министър Сергей Лавров коментира, че "всички държави трябва напълно да зачитат суверенитета и териториалната цялост на Сирия”. Според анализатори обаче от Москва се е очаквал значително по-рязък отговор.

Сваленият днес Су-22 е една от най-широко използваните машини в арсенала на сирийските ВВС в хода на гражданската война. Разработен през 60-те, експортният вариант на Су-17 остана на въоръжение в ред страни по цял свят. Той има възможност да атакува земни и въздушни цели по всяко време на денонощието в това число - и с високоточни боеприпаси.

У нас самолетът се използваше от военновъздушните сили до началото на новия век, като през целия 20-годишен период на експлоатация не е регистрирана нито една сериозна авария.

Отново днес Иранската революционна гвардия подложи на масиран обстрел "щаба, мястото за събрания и цех за изготвяне на коли бомби” на "Ислямска държава” в сирийската провинция Деир ал-Зур. Целта е била поразена с ракети земя-земя от иранска територия.

Американските самолети в Сирия вече са руски мишени

"Руските изтребители и ПВО ще следят като потенциални мишени самолетите и дроновете на международната коалиция в Сирия в случай, че минат западно от река Ефрат". Това обявиха от руското Министерство на отбраната, след като по-рано днес американски изтребител свали бомбардировач Су-22 на сирийските правителствени ВВС.

Москва първоначално реагира сдържано на инцидента в района на град Рака, където едни с други се бият подкрепяната от Запада опозиция, лоялни на режима на Башар Асад милиции и джихадистите от ИДИЛ.

Руското военно ведомство на свой ред обяви, че не е било информирано за случилото се от американска страна. "Атаката срещу бомбардировача е грубо нарушение на суверенитета и международното право може да се нарече "военна агресия", посочиха от министерството, цитирани от РИА "Новости”.

Руските власти искат случилото се да бъде разследвано от американското командване, като междувременно обявиха и излизането си от споразумението за предотвратяване на инциденти и обезпечаване на безопасността на полетите над Сирия.

Водещи

Най-четени