Тръмп плаши Европа, че ще извади САЩ от НАТО 12.07 | 18:02

Путин не е враг, а конкурент, казва президентът на САЩ

От iNews.bg

Американският президент Доналд Тръмп може да вземе решение за изтеглянето на САЩ от НАТО и без подкрепата на американския Конгрес, но не смята това за необходимо, заяви той на пресконференция в Брюксел. "Мисля, че мога, вероятно, да направя това. Но това не е нужно", каза Тръмп отговаряйки на въпрос заплашвал ли е той досега съюзниците си в НАТО с изтеглянето на САЩ от алианса и може ли да вземе сам това решение, без подкрепата на Конгреса, предаде БГНЕС.

Американският президент приветства "огромния" напредък по ангажиментите на НАТО за отбранителни разходи. "Днес постигнахме огромен напредък", каза Тръмп след спешни разговори с колегите си лидери на НАТО, подтикнати от исканията му към съюзници да увеличат незабавно военните бюджети. Американският президент Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че все още е ангажиран с НАТО, въпреки жестоките критики към съюзниците по отношение на ангажиментите им за отбрана. "Отношението към САЩ не беше правилно, но ето ни сега. Вярвам в НАТО", каза Тръмп на пресконференция след напрегнатата среща на върха на НАТО в Брюксел.

Тръмп отбеляза още, че "Путин е конкурент, не е враг". "Не е въпросът в това той приятел ли е или враг. Путин представлява Русия, а аз представлявам Америка", отбеляза Тръмп. "Той ми е конкурент, вече го казах. Но може би някога ще ми стане приятел." Той допълни, че на срещата си с руския президент в Хелзинки двамата ще обсъдят ситуацията в Сирия, в Украйна и също приписваната на Русия намеса в американските избори. Американският президент каза, че не очаква много от тези разговори. Освен това Тръмп предупреди съюзниците си от НАТО, че "имиграцията превзема Европа".

Водещи

Най-четени