"Ди Пресе" нищи аферата с БГ паспортите в интервю с Катя Матева 23.01 | 13:30

Един скандал в България показва нагледно колко безпомощен е Брюксел, когато трябва да се преследват измами и корупция, пише изданието

От iNews

Един скандал в България показва нагледно колко безпомощен е Брюксел, когато трябва да се преследват измами и корупция. Както в случая с продажбите на българско гражданство, пише австрийският "Ди Пресе", цитиран от БГНЕС.

България беше разтърсена от скандал за търговия с паспорти, припомня изданието. Проверена ще бъде автентичността на близо 40 000 български паспорти, издадени през последните пет години на лица предимно от Македония. Предполага се, че става дума за продължила с години корупционна практика.

В сейфа на шефа на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) са открити пари, равняващи се на близо 300 000 евро, чийто произход е неясен. В края на ноември по настояване на премиера Бойко Борисов Агенцията бе закрита, но Катя Матева - жената, която допринесе за разкритията по случая - смята, че това е само маневра за отвличане на вниманието. "Единствената цел на тази проверка е да се успокои обществеността", посочва 43-годишната юристка пред австрийското издание.

Като директор на Съвета за даване на гражданство Матева сигнализира за корупционни практики. Още през 2016 тя бие тревога за това, че в продължение на години са били издавани хиляди фалшиви документи за български произход на македонци и албанци – срещу подкуп. Между 500 и 1000 евро на паспорт е било плащано, за да се получи български документ за самоличност, като в някои дни били обработвани до 200 подобни случая.

С разкритията си Матева обаче си създава силни врагове. Според показанията ѝ, дадени и пред съда, от тези машинации се е облагодетелствал най-вече лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Той отхвърля обвиненията. Оттук нататък Матева изпитва на гърба си цялата жестокост на системата, пише изданието. Тя е уволнена, без да се посочват основания за това, а оттогава не може да си намери друга работа. Съпругът ѝ, който работел в администрацията, също е уволнен.

"Тотално съм изолирана; заговори ли някой с мен, моментално си губи службата", споделя Матева пред "Ди Пресе". Български журналисти, които я интервюирали, получили след това телефонни обаждания от прокуратурата, посочва още изданието. "Изложена съм на опасност", казва Матева, като обръща внимание на това, че министър Каракачанов отговаря и за полицията.

Брюксел няма как да се намеси в този случай, защото даването на гражданство е от компетентността единствено на страните-членки. Само систематична, тежка злоупотреба, разтърсваща доверието на останалите страни от ЕС, би могла да предизвика обявяването на наказателна процедура. Но е твърде невероятно да се стигне до подобно нещо, коментира "Ди Пресе".

Водещи

Най-четени