Хърватите изхвърлиха и Англия и са на финал 12.07 | 10:14

За първи път балканска държава ще се бори за световната купа

От iNews.bg

Хърватия е на финал на Мондиал 2018. Балканци за пръв път ще спорят за най-ценния трофей във футбола, след като Англия бе подчинена след продължения с 2:1. В редовното време резултатът бе 1:1. Островитяните поведоха в 5-ата минута след хубаво изпълнение от фаул на Трипиър. През втората част обаче хърватите натиснаха яко и заслужено стигнаха до попадение. То бе дело на Перишич.

SPORTA.BG ПРОСЛЕДИ ВСИЧКО НАЙ-ИНТЕРЕСНО НА ЖИВО - ЧЕТЕТЕ ТУК!

В продълженията Марио Манджукич донесе неистовата радост на Хърватия с удар от упор, а Англия не показа класа за нещо повече срещу първия по-сериозен опонент, който срещна в елиминациите.

Срещата започна отлично за "трите лъва", които ще в 4-ата минута получиха пряк свободен удар на дъгата пред наказателното поле за нарушение срещу Деле Али. Минута по-късно защитникът на Тотнъм Киърън Трипиър се разписа директно от фаула, пращайки топката в горния десен ъгъл на вратата за 1:0. Англичаните продължиха да бъдат по-активни през първата част, докато хърватите изглеждаха изморени и рядко застрашаваха вратата на Джордан Пикфорд. В 14-ата минута след центриране от корнер Хари Магуайър игра с глава и прати топката покрай вратата, а пет минути по-късно Иван Перишич шутира от далечна дистанция в аут.

След половин час игра Хари Кейн бе изведен зад отбраната и първи му удар бе спасен от Субащич, а след това нацели страничната греда и топката излезе в аут. Страничният съдия вдигна флага за засада, но повторението обаче показа, че такава няма. Минута след това Анте Ребич отправи удар от границата на наказателното поле право в ръцете на Пикфорд, а след още две минути Ашли Йънг направи решителен шпагат пред краката на Анте Ребич и изчисти в корнер. В 35-ата минута при бърза контраатака Деле Али изведе Джеси Лингард, който от границата на наказателното поле не намери очертанията на вратата. В края на първото полувреме Иван Ракитич получи удобна топка в наказателното поле, но се забави твърде много, а в добавеното време и удар ба Лука Модрич бе блокиран.

След почивката в 57-ата минута Трипиър центрира и Хари Кейн бе изпреварен в последния момент от Деян Ловрен, който изби топката с крак. В 65-ата минута след силен удар на Иван Перишич от границата на наказателното поле топката среща тяло на защитник.

Последваха силни минути за "шахматистите", които първо стигнаха до изравняване в 68-ата, когато Шиме Върсалко центрира, а Иван Перишич изпревари Трипиър и Уокър, за да вкара с акробатичен удар за 1:1. Три минути след това Перишич можеше да направи пълен обрат в резултата, след като нахлу в наказателното поле и шутира, но топката срещна дясната греда. Хърватите се преобразиха и натискът им продължи, а до края на редовното време пропуски направиха Марсело Брозович, Марио Манджукич, Перишич и Деян Ловрен с неточни удари. В крайна сметка се стигна до продължения.

При първото продължение в 99-ата минута след центриране от корнер Джон Стоунс засече с глава, а Върсалко изчисти малко пред голлинията. В добавеното време на това продължение пък Джордан Пикфорд направи страхотно спасяване, след като Манджукич засече центриране на Перишич.

В 109-ата минута хърватите направиха пълен обрат в мача. Перишич отклони с глава топката към Марио Манджукич, който бързо отправи удар и прати топката покрай Пикфорд за 2:1. До края "трите лъва" не успяха да установят някакъв сериозен натиск и не създадоха голямо напрежение пред вратата на Субашич. Голмайсторът им Киърън Трипиър пък се контузи и заради извършените от Гарет Саутгейт всички смени те завършиха срещата в намаен състав.

Така Хърватия се класира за финала срещу Франция, а Англия ще играе с Белгия в мача за третото място.

Водещи

Най-четени