Европа в битка за българския Webit 04.02 | 13:11

26 европейски града се състезават за домакин на Webit.Festival

От iNews.bg

Лондон, Париж, Мадрид, Тел Авив, Будапеща, Брюксел, Амстердам, Валенсия, Виена са само част от градовете, които са подали документи за с цел да бъдат домакин на Европейското събитие за иновации и технологии и най-значим форум за бъдещето. На над 60 милиона евро се изчислява ефекта на Webit върху икономиката на страната домакин. В това число се включват както приходите от туристически услуги, така и преки и непреки инвестиции в компании, създаване на нови работни места и маркетинг на дестинацията като място за иновации, и като локация за световен събитиен туризъм.

"Подобни събития са много малко в света и се превърнаха в най-силния инструмент за реклама на една държава и за привличане на инвестиции и таланти. България трябва да се гордее, че такъв световен феномен е бил създаден в страната и до сега Webit се случва именно в София”, казва глобалният иновационен директор на Филипс.

"Това е изключително световно признание за Webit и България! Голяма е гордостта на екипа ни от факта, че идеята и мечтата, която започнахме да осъществяваме преди 11 години в София, днес е нещо, за което най-големите Европейски градове се състезават”, каза д-р Пламен Русев, изпълнителен председател на Webit.Foundation.

"Когато създадохме Webit много хора от нашата индустрия не знаеха къде се намира София. След като си правеха труда да потърсят, откриваха, че е столицата на най-бедната държава в ЕС и ни казваха, че нямат никакъв интерес нито към България, нито към региона. Съветите от експерти бяха, че за да има успех, подобно събитие трябва да бъде на голям пазар като Англия, Франция, Испания... но за Пламен не беше важен успехът на събитието, а успехът на идеята Webit – да наложим марката България, да свържем екосистемите, да създадем нови възможности, да задържим талантите си в страната и да привличаме нови. И за наша радост и гордост явно сме на правилния път, щом днес именно от най-големите европейски пазари – градове и държави символ на иновациите в Европа са в състезание за домакин на Webit 2020”, каза Аниела Русева, директор на световните събития Webit.

Да припомним, че благодарение на Webit световните медии започнаха да наричат София – Дигитална Столица. След като 20 години подред в международния Forbes четяхме само негативни новини за България, преди 3 години за първи път световната бизнес библия попита – "Дали София не е новата дигитална столица?”, визирайки Webit. От този момент всички международни медии започнаха да виждат и позитивните новини от България и Webit се превърна в структуро-определящ форум за развитието страната в посока нови технологии и иновации, привличане на инвестиции, медийно отразяване и маркетинг за София в цял свят. Webit.Festival Europe 2019 ще се проведе на 13-15 Май в София (www.webit.bg).

Водещи

Най-четени