Нова версия за WannaCry, Пхенян бил автор на атаката 16.05 | 09:44

В кода имало следи, характерни за севернокорейска хакерска група

От iNews.bg

Нова следа излезе по отношение на източника на вируса WannaCry, който порази стотици хиляди компютри в над 150 държави. Вчера се появи информация, че тайни служби, вероятно и тези на САЩ, стоят зад разпространението на кибератаката от последните дни. Сега обаче излезе и нова версия за произхода му – Северна Корея. Според експерти именно Пхенян може да стои зад разпространението на вируса, показва проучване, направено от група по киберсигурност.

Според компаниите "Симантек" и "Касперски" част от кода на предишните версии на опасния софтуер са се появявали и в програми, използвани и от групата "Лазарус" - севернокорейска хакерска организация, предаде БНТ. И двете компании смятат, че е твърде рано да се твърди, че Северна Корея стои зад глобалната атака. Но допускат такава възможност.

Междувременно германската Федерална служба за информационна сигурност предупреди, че очаква да се появят нови варианти на вируса. Вчера ръководителите на агенциите за киберсигурност на Австрия, Германия, Швейцария и Люксембург се срещнаха в Бон, за да обсъдят международната координация за защита срещу подобни нападения.

Водещи

Най-четени