КЗП започва да следи цените по плажовете 13.06 | 10:41

Качеството на предлаганите стоки и услуги ще е сред приоритетите за лятото

От iNews.bg

През активния летен туристически сезон Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще следи за коректното обявяване на цените и условията, при които се предоставят услугите на плажа като отдаване под наем на плавателни средства и ползването на различни атракциони край брега. Това съобщи председателят на КЗП Димитър Маргаритов пред БНТ. Пилотните проверки на Комисията през миналия месец показват, че дори обектите с проблеми в минали периоди са готови да отворят врати. "Това, което наблюдавахме особено през миналия сезон и имаше известен негативен оттенък, е че в началото сме силни, но малко трудно държим фронта до края. Когато целта е да развиваме по-дълъг летен сезон, би трябвало търговците да си дават сметка, че трябва да запазят нивото на предоставяните от тях услуги до края на сезона, когато и да е той”, отбеляза председателят.

Маргаритов акцентира върху покупките, свързани с подготовката на лятната почивка и плажа. "Ние обръщаме внимание на това в началото на летния сезон, отправяйки някои предупреждения, които биха могли да способстват да се избегнат рисковете, особено когато става дума за по-младите и за децата. Първият и много важен момент, който касае нашата дейност като контролен орган, е да не допускаме на пазара да се разпространяват и съответно хората да закупуват надуваеми артикули за своите деца, които могат да бъдат опасни, т.е. да не отговарят на въведените със съответните стандарти изисквания и по този начин рисковете да се стигне до инцидент да станат много по-големи. Вторият момент – родителите трябва да бъдат особено внимателни дори тогава, когато става дума за напълно безопасни надуваеми артикули.

Това е посочено и със съответните предупредителни надписи върху тях – че децата в никакъв случай не бива да бъдат оставяни без надзор и родителите не трябва да се предоверяват на това, че детето е снабдено с такъв тип надуваем артикул, който го улеснява при влизането му във водата”, обясни той. "Тези артикули би трябвало да бъдат винаги в ярки цветове, по тях да няма остри ръбове, всички повърхности да са заоблени. Средствата, с които се вкарва въздух в тях, трябва да могат да се прибират така, че да няма изпъкване от повърхността на самия артикул. Има серия от предупредителни надписи във връзка с безопасното ползване. Когато родителите имат съмнения или липсва информация, трябва да я поискат от търговеца. Ако той не е в състояние да им я предостави, следва да ни сигнализират, за да извършим проверка”, каза още Маргаритов. Той добави, че по отношение безопасността на този тип изделия компетентен орган е и Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, с която могат да бъдат извършвани и съвместни проверки. И допълни, че благодарение на добрата координация с Агенция "Митници” Комисията е задържала такива стоки още на границите, тъй като те често не са българско производство, а идват от Далечния изток. Маргаритов припомни случая от миналата година, когато по такъв начин бяха задържани над 8 000 надуваеми артикула, предназначени за летния сезон. "С това успяхме да предотвратим разпространението на пазара на значително количество опасни стоки от този тип. Ако се позовем на статистиката, ще видим, че около 15% от всички уведомления, които обменяме с нашите колеги от европейските държави по т нар. система RAPEX за бърза обмяна на информация за опасни стоки, са точно такъв тип надуваеми артикули, повечето от които са предназначени за деца”, посочи председателят.

Водещи

Най-четени