.ЕЮ духа първата си свещичка 23.05 | 11:50

За първата година домейн на кирилица са регистрирали над 230 сайта, половината са български

От iNews.bg

Домейнът на кирилица .ею празнува първата си годишнина. За този кратък период са регистрирани над 2349 имена на уебстраници с разширение .ею, като половината от тях са български. Тази статистика превръща България в държавата с най-много регистрирани и най- бързо увеличаващи се домейни на кирилица в голямото семейство на EURid.

Годишнината на домейна .ею е на първи юни, само една седмица след Деня на Славянската писменост и култура - 24-ти май. EURid са изключително горди с факта, че още през първия месец от пускането на .ею е имало 770 регистрирани домейна на кирилица. Интересът не намалява и през месец април тази година са регистрирани около 30 нови уебстраници с разширение .ею. Според статистиката повече от 250 милиона души по света използват кирилица като официална азбука. Също така, с присъединяването на България към Европейския съюз на 1 януари 2007 г. кирилицата стана третата официална азбука на Европейския съюз, след латинската и гръцката.

".ею има важна роля в подкрепата на многоезичието в Европейския съюз и чрез домейна на кирилица България вече има уникално присъствие в Интернет. Онлайн многоезичието, както и възможностите на общностите да създават и споделят съдържание на техния роден език, са важни двигатели за използването на Интернет от местното население. Това от своя страна, ще увеличи достъпа до разнообразно езиково и културно съдържание и ще осигури нови социално-икономически възможности за развитие ", отбеляза г-н Джовани Сепия, мениджър външни връзки в EURid.

Основната цел на EURid е да изгради надеждно онлайн пространство, което да даде възможност за самоизразяване и шанс на бизнеса за развитие. Домейните на кирилица дават редица предимства на техните притежатели. По-лесният достъп до интернет на роден език и по-честото излизане в резултатите при търсене в интернет, са малка част от ползите. Домейнът на кирилица .ею дава възможност за персонализация, чрез него местният бизнес може да покаже, че работата и корени им са български.

Водещи

Най-четени