В навечерието на Игнажден проплака 4000-то бебе в "Майчин дом" 19.12 | 11:18

Въпреки че е момиченце, тази година в болницата са се родили повече момчета

От Кремена Бедерева

В навечерието на големия християнски празник Игинажден в Университетската АГ болница "Майчин дом" се роди 4000-то бебе за 2014 година, съобщиха от пресцентъра на здравното заведение.

"Според християнската традиция от този ден започват родилните мъки на Богородица. Това е периодът, през който младите и нераждали жени не работят, за да забременяват и раждат по-леко своите деца. "Някои от тези деца се надяваме идната година да проплачат тук, при нас, в най-голямата АГ болница в България", заяви изп. директор проф. Виктор Златков.

4000-то бебе е момиче с перфектните мерки 3200 гр и 48 см.

Въпреки че младата дама превзе престижната "кота” 4000, и тази година момчетата имат превес над момичетата. В "Майчин дом" мъжките рожби родени до днес са 2064, а женските - 1936. От тях дошлите на бял свят двойки близнаци са 150, а тройките са 2.

"Една от причините за тези добри резултати са прекрасните условия, които постигнахме с реновирането на Родилна клиника. Инидивидуалните родилни зали, в които жените раждат, осигуряват необходимия им комфорт, индивидуалност и интимност за този най-важния момент от живота им.

Високият професионализъм и отговорността не само на нашите лекари и акушерки, но и на целия помощен и административен персонал също има огромно значение, когато майките избират къде да родят”, заяви изп. директор на "Майчин дом” проф. Виктор Златков.

Ако ражданията вървят с тези темпове в последните дни на годината, най-вероятно ще подобрим рекорда си от 2012 година, когато отчетохме 4131 родени деца в нашата болница, добави той. Същевременно вярваме, че предстоящото откриване, в началото на новата година, на напълно реновираната клиника за новородени ще ни помогне да запазим за дълго лидерските позиции на нашата болница в тази толкова обществено значима медицинска дейност.

Водещи