Германия без ново правителство през тази година 01.12 | 16:30

Надежда обаче има, Меркел и Шулц сядат да договарят коалиция

От iNews.bg

Нова надежда за разрешаване на политическата криза в Германия, започнала след парламентарните избори. Консервативният блок Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) на канцлера Ангела Меркел и Социалдемократическата партия на Германия (СДП) на Мартин Шулц се споразумяха да започнат преговори за формиране на управляваща коалиция. Това съобщи в. "Билд", който се позовава на собствените си източници в партиите, предаде БГНЕС.

Новината идва след снощната среща на президента Франк-Валтер Щайнмайер с лидерите водещите политически сили. Според публикацията, ако конгресът на СДП, насрочен за следващата седмица, подкрепи решението за започване на преговори, първият кръг от консултации може да се проведе преди Коледа. От което обаче става ясно, че страната едва ли ще има нов кабинет до края на тази година.

Германия се намира в политическа безизходица, след като проучвателните преговори между консерваторите от Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС) и Свободната демократична партия (СвДП) и Зелените завършиха без успех. Сред възможностите за излизане от кризата е широка коалиция между ХДС/ХСС и СДП, както беше досега, или предсрочни избори. Германските социалдемократи вече съобщиха своите първи условия за създаването на коалиция. Сред тях са по-високи пенсии, въвеждане на застраховане на жителите и увеличаване на данъците върху имущество с голяма стойност. Канцлерът Ангела Меркел вече обяви, че е против провеждането на нови избори в Германия.

Водещи