Брюксел обмисля нови правила за биоземеделието 13.06 | 11:47

Ресорните министри от ЕС не постигнаха съгласие по предложения вариант, проектът ще се прекроява

От iNews.bg

Земеделските министри от ЕС не постигнаха споразумение по нови законодателни мерки за производството на биологични селскостопански продукти. То следва практики, предназначени да сведат до минимум човешкото въздействие върху околната среда. Мерките включват по-строги правила за контрол, търговския режим, практиките на хуманно отношение към животните и неразрешените вещества. Не всички правителсва обаче са съгласни с текста. 

България бе сред държавите, изразили резерви към реформата на биоземеделието, стана ясно от изказването на министър Румен Порожанов. "Трудно бихме подкрепили въвеждането на прагове, на лимити на неразрешените вещества. Предлаганите промени в системата на контрол и сертификация са също неприемливи за нас. Според нас, най-важният фактор, който стимулира потреблението и нарастването на производството и дистрибуцията на биохрани е именно доверието на потребителите", каза българският министър. На днешната среща на министрите в Люксембург бе решено да бъдат организирани нови преговори до края на месеца.

Комисарят по земеделието Фил Хоган обеща службите му да съдействат за написването на компромисен вариант на текста, предаде Econ.bg.

Водещи

Най-четени