Бюджетните съкращения на САЩ остават за неопределеното бъдеще 22.11 | 17:19

Няма компромис за съкращенията от 1,2 трлн. долара

От iNews.bg

Неспособността на т.нар. Суперкомисия, съставена от представители на демократите и републиканците от двете камари на Конгреса, да вземе решение относно съкращенията на бюджетните разходи в САЩ отново предизвиква напрежение по отношение на най-голямата световна икономика.

Демократи и републиканци не успяха да постигнат съгласие за орязване на бюджетните разходи в размер на 1,2 трилиона долара през следващите десет години. По този начин те отлагат и този въпрос, като го превръщат в поле за битка преди президентските избори в страната, които ще се проведат след една година, пише Bloomberg.

"Положението наистина е безнадеждно. Те не искаха да постигнат компромис дори за по-малка сума. Не виждам начин да бъде постигнато значимо споразумение преди президентските избори", коментира Алис Райвлин, бивш директор на звеното по бюджетните въпроси към Белия дом.

По принцип липсата на споразумение не означава заплаха за американския кредитен рейтинг – поне не още. Причината е, че по закон трябва да се извършат съкращения в бюджета за 1,2 трилиона долара, ако не бъде постигнато съгласие между демократи и републиканци. Съкращенията са "автоматични" т.е. те са направени по предварителен план от законодателя.

В миналото обаче Конгресът е успявал да намери законови вратички, за да не влязат в сила такива съкращения. Ако сега "автоматиката на процеса" влезе в действие, най-ощетен ще бъде военният сектор. През следващите десет години бюджета на Пентагона ще бъде орязан с 1 трилион долара – нещо, което нито демократите, нито републиканците бързат да подкрепят.

Огромен проблем, който подклажда липсата на съгласие, се явяват т.нар. данъчни облекчения, въведени по времето на Джордж Буш-младши. Републиканците всячески се мъчат да ги запазят под някаква форма, но сега, след като комисията не успя да постигне компромис, е възможно някои от тях да бъдат отменени, тъй като изтича срокът им на действие. Една от нормите касае данъчни облекчения за ведомост. А според анализ на JPMorgan, ако това данъчно облекчения бъде спряно, това означава 0,5% намаление на икономическия растеж на САЩ през 2012 година.

Ако Конгресът не направи нищо и не бъдат приети удължения по данъчните облекчения от ерата Буш, от януари 2013 година ще има по-високи данъчни ставки по отношение на доходите, капиталовите приходи и дивидентите.

По-рано през тази година Бюджетната комисия към Конгреса изчисли, че до 2035 година американският публичен дълг ще възлиза на 187% от БВП. Дори ако демократите и републиканците се бяха споразумели за съкращенията от 1,2 трилиона в бюджета, публичният дълг щеше да достигне между 134% и 164% от БВП до 2035 година. А американската фондация Peter G. Peterson, чиято дейност е свързана с публичност от ефекта на националните задължения, твърди, че публичен дълг над 90% от БВП е предпоставка за криза и икономическа нестабилност.

Най-четени