Земеделски земи под вода след авария в „Напоителни системи“ 17.04 | 13:18

Проблемът не е от вчера, казват стопаните. Решението е сложно, обяснява държавната фирма

От iNews.bg

Заради аварии в тръбопровод и далекопровод, които блокираха дейността на отводнителните станции на "Напоителни системи", над 10 хил. дка земеделски земи само в землищата на русенските села Ряхово и Бръшлен са под вода. Фермерите, които търпят огромни загуби, поискаха спешна среща с директора на местния клон на "Напоителни системи". И настояха за незабавни мерки за отстраняване на повредите, съобщава БНТ-2.

Татяна Хараламбиева е арендатор и обработва 1000 дка земя в Ряхово. 600 от тях са изцяло наводнени, а загубите ѝ са 200 лева на декар. "Не може нито да се влезе, нито да се засее, нито да се култивира, нищо не може да се направи. Оттам ще следват и наказания, защото ние участваме и по програми и съответно Държавен фонд "Земеделие" ще ни наложи глоби, защото не е засято", казва тя.

Оказва се обаче, че ситуацията не се случва за първи път. "Проблемът с отводняването на земите, като се започне от Ряхово, Бабово, Бръшлен и посока към Силистра, не са от днес и от вчера. Те са натрупани с годините, предвид проблемите в Напоителни системи, свързани с отводнителните станции - те са амортизирани, от 50-те години", казва Йордан Тодоров – председател на земеделска кооперация Бръшлен. В подкрепа на думите му идва и фактът, че тръбата на отводнителната станция в Ряхово се е спукала на няколко места.

От "Напоителни системи" са категорични, че е необходимо да се подмени целия тръбопровод. "В неделя направихме обход на напоителни неработещи полета, за да се извадят тръби и да се поставят там, за да не бавим и да не чакаме и да можем със собствени средства да приключи този ремонт", обяснява управителят на "Напоителни системи" клон Долен Дунав Миглена Трифонова. По думите й по-бавно ще се реши проблемът със скъсания от леда електропровод в Нова Черна. Старият не може да се поднови, защото в момента е под вода, а освен това се намира на територията на защитената местност Калимок - Бръшлен и не се разрешава изсичане на дървета.

Водещи

Най-четени