Първата китайска инвестиция в земеделския сектор у нас е факт 17.11 | 18:16

Инвестицията обхваща 20 хил. декара земя в Северозападна България

От Ивайло Ачев

Първата китайска инвестиция в земя у нас е вече факт, след като китайската компания "Тянджин Агробизнес" представи официално своя проект днес (17.11.11), съобщава Министерството на земеделието и храни (МЗХ).

Първоначалната инвестиция е в размер на 10 млн. евро, като на по-късен етап китайската компания ще вложи още 20 млн. лева. "Тянджин Агорбизнес" взима под аренда 20 хил. декара земя за производство на царевица, люцерна и слънчоглед. Основните масиви са край село Бойница, Видинска област. Производството е ориентирано към износ за Китай.

По повод инвестицията министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов изрази увереност, че китайската компания ще спомогне за развитието на региона. Той не пропусна да напомни, че в ЕС като цяло има тенденция за привличане на китайски капитали.

Среща имаше и между премиера Бойко Борисов и заместник-министъра на земеделието на Kитай Гао Хонбин, който е на посещение в България. В рамките на срещата беше изразена готовност за сключване и на двустранно
споразумение за фитосанитарни разрешителни за износ на растителни култури.

Най-четени