Токът скача с до 2%, топлата вода – с доста по-малко 13.06 | 14:30

Увеличение от 0.22 до 1.99% предвижда регулаторът за трите ЕРП-та

От iNews.bg

Увеличението на цените на тока от следващия месец ще бъде доста по-малко от това, което поискаха трите електроразпределителни дружества. Това става ясно от проекта на решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която го подлага на обществено обсъждане днес. Докато енергодружествата поискаха да им бъде разрешено да вдигнат тарифите за битовите абонати с до 19.4%, регулаторът смята, че максималното поскъпване може да бъде 1.99 на сто. Това се отнася за абонатите в Западна България, обслужвани от ЧЕЗ.

За останалата част от страната предвижданото поскъпване е по-малко. За територията, обслужвана от ЕР Юг (новото име на ЕВН), КЕВР предвижда цените на дневната и нощната енергия да се вдигнат средно с 1.5%. Най-малко увеличение се предлага за Североизточна България, където клиентите се обслужват от "Енерго Про" - 0.22 на сто.

Минимално поскъпване КЕВР предвижда и за топлата вода. При различните топлофикации то ще бъде от 0.35 до 0.8%. За София пък дори се очертава намаление на цената с 0.88 на сто.

Далеч не стоят така обаче нещата по отношение на градовете, където местните топлофикации не работят с газ, а с въглища. За тях регулаторът предвижда от 1 юли поскъпване средно с 15%. И това е неизбежно, тъй като цената на твърдото гориво се е повишило, обясни още миналата седмица председателят на КЕВР Иван Иванов.

Водещи

Най-четени