Майка остана без децата си заради неплатена сметка за ток 08.04 | 19:24

Те са настанени в приемно семейство и ще ѝ ги върнат, ако докаже, че може да се грижи за тях

От Цанка Донкова

Майка остана без децата си заради неплатена сметка за ток, съобщава TV7.

Двете деца на 23-годишната Тереза от Кнежа са били отнети, защото жената нямала условия да ги гледа. Тя живее без съпруг, а родителите й са починали. Не може да плаща сметките за вода и електричество и затова от Социалните служби преценили, че децата ѝ трябва да се настанят в приемно семейство. Социалните работници дошли в болницата в Кнежа часове, след като Тереза родила второто си дете. Свидетел на това е мъж, чиято жена е приета да ражда по същото време.

"Заедно със социалните дойдоха и две приемни семейства. Не е ли имало вариант, в който да ги настанят в дом заедно с децата? Така и не можах да разбера защо държавата може да дава пари на други семейства да гледат тези деца, а не може да даде на родител", чуди се свидетелят Сивил Киниджийски. По време на отнемането на децата голямото е плакало много и е крещяло, че иска при майка си.

Тереза живее в къщата без електричество и вече без двете си деца - Кристиян и Калоян. Тя разказа мрачната си история, която я е принудила сама да се откаже от децата си. Въпреки че страда за тях, Тереза не обвинява служителите от Социални грижи. 

Не разбира обаче защо държавата ще плаща по 500 лв. на приемни семейства, докато сметката ѝ за тока, заради която отнемат децата ѝ, е 400 лв. Децата на Тереза ще бъдат в приемни семейства, докато майката започне да получава пари и социалните преценят, че може да се грижи за тях.


Майката трябва да докаже доходи и да си плати комуналните сметки до един месец, за да ѝ бъдат върнати децата, коментират адвокати. Причината да ѝ отнемат двете деца е, че тя ги е поставила в риск, като не е създала необходимите условия за отглеждането им.

Ако майката се обърне към Отдела за закрила на детето в Кнежа може заедно с децата си да бъде настанена и в специален център във Враца, обяснява адвокатът Сокол Недков.

Водещи

Най-четени