Съдиите излъчиха само един представител във ВСС на първи тур 18.06 | 10:48

Член на новия Съвет е Цветинка Пашкунова от ВКС, останалите пет - днес на балотаж

От iNews.bg

Съдиите успяха да излъчат само един свой представител в следващия Висш съдебен съвет (ВСС) на първия тур. Днес предстои балотаж за останалите пет. Единствено Цветинка Пашкунова от Върховния касационен съд (ВКС) събра повече от половината гласували - 988 гласа.

Избирателната активност беше забележителна и от общо над 2200 съдии гласуваха 1952-ма - електронно и чрез бюлетина, предаде Дневник. Съдиите трябва да посочат шест души, които ще влязат в бъдещата съдийска колегия на кадровия орган. Кандидатите бяха общо 27.

След Пашкунова, с най-много гласове, но не достатъчно, се нареди друг върховен съдия - Атанаска Дишева от Върховния административен съд (ВАС). Тя е подкрепена от 733 души.

След нея по брой гласове е Красимир Шекерджиев от ВКС с 686 гласа. Останалите трима с най-много гласове на първи тур са Боряна Димитрова от Окръжен съд Бургас с 631 гласа, Олга Керелска от ВКС с 528 гласа и Калин Баталски от Окръжен съд - Кюстендил, с 519 гласа.

Преди изслушването миналата седмица беше съобщено, че от административните ръководители по места се спуска списък с имената на шестимата, които трябва да бъдат избрани. В него нямаше съдии от София. На последното си заседание съдийската колегия реши, че ще обсъди дали е осигурила честни избори след вота.

Това е и първият избор от съдиите за ВСС, който се извършва пряко и електронно. Иванка Иванова от Институт "Отворено общество" заяви вчера пред бТВ, че високата избирателна активност показва, че промяната "един човек–един глас" е отговаряло на една реална потребност".

В момента тече и издигането на номинации от парламента. Народните представители трябва да изберат 11 души от 25 членния орган, в който т. нар. трима големи - председателите на върховните съдилища и главния прокурор, са членове по право. 

ГЕРБ обявиха вече своите петима кандидати, а ДПС издигнаха двама. Крайният срок за обявяване на номинациите е тази сряда - 21 юни.

Водещи

Най-четени