80 дни без заплати в „Напоителни системи“, работник обяви гладна стачка 10.03 | 15:03

Служителите в държавното дружество готвят нови протести

От Филипа Тодева

Нови протести готвят работниците от държавното дружество "Напоителни системи". От КНСБ обясниха, че мотивите отново са забавени и неизплатени заплати на служителите. От 80 дни заетите в предприятието, което се стопанисва от министъра на земеделието и храните Димитър Греков, не са получили и лев по сметките си. Обстановката се нажежи допълнително след като от днес един от синдикалистите в "Напоителни системи" Петър Стоянов обяви гладна стачка. Мъжът работи в клон "Среден Дунав” – гр. Плевен. Освен че нямат заплати за въпросния период работниците не са и осигурявани.

"Социалното напрежение във всички клонове е крайно изострено. Търпението на работниците е изчерпано и на редица места има готовност за обявяване на ефективни протестни действия, включително гладна стачка. Очакваше се в кратък срок органите на изпълнителната и законодателната власт да изпълнят поетия ангажимент в края на 2013 г. за промяна на нормативната уредба, с която се урежда по траен и категоричен начин финансирането на дейността от общонационален характер, възложена на "Напоителни системи” ЕАД", коментират от КНСБ.

През миналия петък Народното събрание гласува промяна в Закона за водите, с която се отпускат средства от държавния бюджет за дейностите, свързани с опазването от вредното въздействие на водите. Тези средства с целево предназначение са крайно необходими за нормализирането на дейността на "Напоителни системи” ЕАД.

Обичайната процедура за довеждане на приетата промяна до реално действие – постъпване на средства в дружеството, отнема време.

"Поради тази причина безпокойството на работниците и служителите остава непроменено тъй като само взетото решение от Народното събрание не е гаранция, че в кратък срок работните заплати ще бъдат изплатени", обясняват от синдиката.

КНСБ и Федерацията на независимите синдикати в земеделието – КНСБ, настояват още на първото заседание на Министерски съвет (МС) да бъде включена точка, с която да се регламентира превеждането на средствата с целево предназначение в "Напоителни системи” ЕАД.

Решението на синдикалните организации на КНСБ и КТ "Подкрепа” в дружеството е да бъдат блокирани пътища в страната и да бъдат проведени протестни действия пред сградите на съответни институции.

Браншовите съвети на двете синдикални структури взеха решение на 13 март 2014 г. работниците и служителите от клон "Струма-Места” – гр. Дупница, да започнат регионални протести в района на Благоевград. Протестът на работещите от клон София ще се проведе пред Министерски съвет или пред Министерство на финансите, като допълнително ще бъде уточнена дата.

Водещи

Най-четени