88 млн. т храна се разхищава годишно в ЕС 12.02 | 14:00
У нас почти 1/3 от хората не могат да си позволят месо, пилешко или риба всеки втори ден, а всяко четвърто дете до 17-годишна възраст е в риск от бедност

По около 88 млн. т годна за консумация храна годишно се губят в Европейския съюз (ЕС), което представлява 20% от общия обем произведени храни в Общността. Разходите за производството на тази неконсумирана храна възлизат на 143 млрд. евро, а използваните за производството й суровини - на 261 млн. т, сочат данни на ЕК.
Всеки гражданин на Общността пилее по 173 кг. В същото време почти 1/3 от хората в България не могат да си позволят месо, пилешко или риба всеки втори ден, а всяко четвърто дете до 17-годишна възраст е в риск от бедност.
Днес във Висшето училище по застраховки и финанси (ВУЗФ) се провежда кръгла маса на тема: "Обсъждане на борбата със загубите на храни в България". Домакин е Центърът за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) към Министерство на земеделието, храните и горите, пише "Монитор".
Основната цел на форума е да се обсъдят съществуващите практики за събиране на данни за генерираните загуби на храни, за пренасочване на нереализираните годни за консумация храни, както и необходимите мерки и действия, които следва да се предприемат за намаляване на загубите на годни за консумация храни.
Стремежът на ЦОРХВ е в мероприятието да вземат участие всички заинтересовани страни - представители на държавната администрация, професионалните и браншовите организации на производители и търговци на храни и неправителствени организации с отношение по проблема.
През 2015 г., Общото събрание на Обединените нации (ООН) прие Цели за устойчиво развитие до 2030 г. Една от тях, Цел 12.3, изисква до 2030 г. в глобален мащаб да се намали наполовина разхищаването на храни на глава от населението на ниво търговия на дребно и домакинства и да се намалят загубите на храни по хранителните вериги.
България, както Европейският съюз и всички негови държави членки, се ангажира за постигането на тази цел, признавайки необходимостта от борбата срещу загубите и разхищаването на храни. През последните години у нас започна предприемането на отделни инициативи по проблема. Междуведомствена работна група разработва проект за Национална програма за превенция на загубите на храни, с цел да се отговори на необходимостта за намаляване на загубите и разхищаването на храни.
Водещи
-
Зам.-министър Сачева: 333 училища са на двусменен режим
36 от тях от следващата година също ще преминат на едносменен такъв, уточни тя
21.02 | 19:29
-
Хамид Хамид: Някой заблуди Борисов за ДПС!
Вече е късно да даваме подкрепа на когото и да било, подчерта зам.-председателят на ПГ на ДПС
21.02 | 19:19
-
Нинова с писмо до Караянчева за заплатите на БСП депутатите
Наридните представители на левицата няма да получават заплати, докато отсъстват, пише...
21.02 | 18:59
Най-четени
-
Експерт: Банката да възстанови откраднатите от служителката й пари
Забавянето при възстановяването на изчезнали пари нанася сериозен удар върху репутацията на...
21.02 | 11:15
-
Скандал с въпрос за третия пол в евроанкета за бг ученици
Министър Красимир Вълчев се оправда с ЕС, ЕК и обясни, че инструментът SELFIE не може да бъде...
21.02 | 12:00
-
Университети на лов за студенти с изнесени изпити
По този начин те подбират по-лесно бъдещите си възпитаници и ги улесняват при провеждането на...
21.02 | 14:00