Всяко шесто семейство у нас с репродуктивни проблеми 10.06 | 10:27

Противно на всеобщото схващане при 50% от случаите причините са при мъжа

От iNews.bg

Всяко шесто семейство или двойка в България има репродуктивни проблеми. Според последните проучвания в тази посока това се наблюдава при 140 хил. двойки у нас, което представлява 15% от общия им брой. Въпреки често разпространявания мит, че главната причина за това са абортите, стерилитетът може да се дължи както на жената, така и на мъжа.

Често причините не са сериозни, а допират до стрес и натоварен начин на живот. Когато една двойка научи, че не може да има дете, се сблъсква с липса на информираност, обяснява пред БНТ председателят на сдружение "Зачатие" Стефка Сарафова.

"Има световна статистика и България не прави изключение. Проблемите са по равно разпределени между мъжете и жените. Наистина 50% от причините, когато в едно семейство няма дете, са при мъжа", обяснява тя.

Най-добрата мярка за намаляване на високия процент хора, които се борят с репродуктивни проблеми, е профилактиката в ранна възраст. Както и при друг тип проблеми, информираността също е сред основните възможности за разрешаването им. Затова още родителите трябва да се погрижат превантивно за евентуалната поява на такива проблеми, съветва Сарафова.

Сдружението "Зачатие" организира ден за информираност за хора, които все още не са намерили медицинско съдействие. "Ще има над 20 специалисти от всички репродуктивни клиники в страната, които абсолютно безплатно отделят от времето си целият този ден и всеки, който иска може да се консултира, да се срещне с тях, да поговори и в крайна сметка и да избере своя лекар". Денят на репродуктивното здраве ще се проведе на 10 юни от 11:00 ч. в Бургас в сградата на Културен Център "Морско казино".

Водещи

Най-четени