Ето ги четирите фактора за дълъг живот 09.06 | 18:22

Едва ли ще се изненадате какво ни убива, но вече е и научно доказано

От iNews.bg

Шведски учени определиха четирите главни фактора, пряко свързани с по-дългата продължителност на човешкия живот, съобщи Лента.

Според специалистите необходимите фактори за здравословен начин на живот, който позволява да се доживее до дълбока старост, са: отказът от тютюнопушенето; физическата активност (не по-малко от 150 минути в седмицата); умерена консумация на алкохолни напитки (не повече от 14 алкохолни единици в седмицата, като единицата се равнява на 30 грама водка); и диета с балансирано съдържание на хранителни вещества и витамини.

В изследването са участвали над 33 хиляди мъже и 30 хиляди жени на възраст от 45 г. до 83 г. При тях в началото на проучването не са регистрирани ракови и сърдечносъдови заболявания.

Към края на експеримента през 2014 г. от първоначалната група са починали над 8,5 хиляди мъже и 6,5 хиляди жени. При идентифициране на причините за смъртността е установена връзка между начина на живот и неговата продължителност.

Ако приемем риска от смърт за спазващите поне два от всички фактори средно за единица, то за тези, които се придържат и към четирите, той ще е над два пъти по-малък - 0,47 при мъжете и 0,39 при жените. Според учените това означава, че средната продължителност на живота се увеличава съответно на 4,1 и 4,9 години.

Изследването е публикувано в сп. "Интърнал медисин".

Водещи

Най-четени