Започва смяната на личните лекари 01.06 | 16:56

До края на месеца хората, недоволни от настоящото си джипи, могат да изберат ново

От iNews.bg

От днес до края на месеца, тече един от двата периода в годината, в които всички здравноосигурени хора могат да сменят личния си лекар, без това да се налага от извънредни обстоятелства. Другият такъв месец е декември. Традиционно Националната здравноосигурителна каса публикува инструкции до гражданите и лекарите как става смяната.

- Формулярът за смяна (т.нар. регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар) може да се разпечата от от секция "Вие питате" на интернет страницата на НЗОК. Попълва се и с него се отива при новия личен лекар.

Попълването и подаването на формуляра може да се прави лично от здравноосигурения или от негов родител/настойник и онлайн. За целта в сайта на НЗОК човек трябва да влезе в собственото си електронно здравно досие и в меню "Избор на личен лекар" да осъществи избора си на ОПЛ чрез регистрационната форма за избор.

Документът, подаван по електронен път, трябва да се подпише с електронен подпис от здравноосигурения или от неговия родител/настойник чрез Персонализираната информационна система (ПИС) на НЗОК.

От своя страна новоизбраният общопрактикуващ лекар трябва да попълни своите лични данни и тези на практиката, в която работи. Вписва се и датата, на която здравноосигуреното лице е направило новия избор. От тази дата пациентът може да ползва услугите на здравноосигурителната система и здравно обслужване от новоизбрания личен лекар. Актуализираните данни се нанасят в здравноосигурителната книжка, която остава за съхранение у пациента, а номерът й се вписва в регистрационната форма за постоянен избор.

При смяната не е необходимо досегашният лекар да бъде информиран, тъй като това става по служебен път.

При временно пребиваване за повече от един месец, но не по-дълго от пет месеца, извън района на съответната регионална здравна каса, осигуреното лице има право на временен избор на общопрактикуващ лекар, който е сключил договор с НЗОК, като това става със сходен формуляр, но за временен избор. Гражданите се ползват с всичките си права на здравноосигурени, когато са с временно избран личен лекар, предаде Econ.bg.

Водещи

Най-четени