Защо светът не може да пребори детския паралич? 19.06 | 14:21

Парите са събрани, но конфликтите по света пречат на лекарите да достигнат до всички

От iNews.bg

Планът светът да бъде освободен от полиомиелита (детски паралич) се заражда през 1985 г. Полиомиелитът е силно заразно заболяване, което засяга нервната система и може да причини пълна парализа на тялото за часове. Болестта се предотвратява чрез ваксина, която се поставя на децата неколкократно.

Първоначалният план сочи, че полиомиелитът трябва да бъде изкоренен до 2000 г., но учените се сблъскват с неподозирани предизвикателства и затова финалната победа над детския паралич им отнема толкова време, пише Actualno.com.

Експертите коментират, че за каузата са били необходими много пари, които в крайна сметка са събрани. Финансирането обаче се оказва само част от решението. Учените са категорични, че за да бъде победен полиомиелитът, всички 7,5 милиарда жители на планетата трябва да са здрави и предпазени от болестта.

На много места обаче се водят войни, а в редица бедни държави на практика не съществуват системи за обществено здравеопазване. Това означава здравните работници да достигат до деца в най-опасните, отдалечени и бедни части на света и то неколкоократно.

Въпреки трудностите, борбата с полиомиелита е стигнала далеч. През 1985 г. болестта е парализирала 350 000 деца в 125 страни, където детския паралич е бил епидемия или често срещано явление.

Днес обаче имунизациите обхващат 2,5 млрд. деца по целия свят. 16 млн. души са пълноценни и здрави хора, които без предприетите мерки са щели да бъдат парализирани, пише CNN.

През 1994 г. Америките обявяват край на полиомиелита на своя територия. През 2000 г. - Западният Пасифик, през 2002 г. - Европа, а през 2014 г. - Югоизточна Азия, включително Индия.

Тази година има само няколко десетки случая в 3 страни - Пакистан, Нигерия и Афганистан.

От 2000 г. насам по света са били разпределени над 10 млрд. дози ваксини срещу полиомиелит. В резултат на това за 2016 г. регистрираните случаи на болестта са малко над 40.

Учените обаче подчертават, че е много важно усилията да продължат и след като бъде обявена победа над детския паралич. Дори случаите да се сведат до 0, светът трябва да преживее 3 години без нов случай. В противен случай, полиомиелитът може да се завърне в държави, в които е бил изкоренен.

Загубата на тази битка би означавала 200 000 нови случая само в рамките на следващото десетилетие.

Водещи

Най-четени