Първата детска линейка у нас вече е факт - в "Пирогов" (СНИМКИ) 31.05 | 14:02

Придобивката за 150 000 лв. е в резултат на дарителска кампания

От iNews.bg

Първата детска линейка в България вече е факт. Тя е чисто нова и оборудвана с модерна апаратура. Разполага с кувьоз и със специална носилка, към която е прикрепен. Тази линейка обаче не е просто технологично достижение, защото е история на дарение. 

"Започна от една мисъл - седнах пред компютъра, написах педиатрична линейка и като видях картинките - шарени, цветни, казвам си, край това е”, коментира пред нова телевизия Велислава Каймаканова-Ножарова.

От мисълта до реализацията минават повече от две години, докато са събрани 150 000 лв. Голяма част от средствата се привличат с търгове на снимки на известни личности и хора от бизнеса.

Линейката далеч не е първото дарение. Вече са събирали средства за кувьози за Русе, Бургас, Силистра, Варна, Пловдив и Карлово. Дарили са неонатални монитори и на болница в София. Детската линейка обаче е най-голямото им постижение досега.

1921349

"Всяко едно оборудване е предназначено да работи при определени условия - по един начин работи кувьоз в стая, по друг начин е натоварен в динамично движеща се по улици и по пътища линейка”, коментира Румен Червенков, представител на фирмата производител на линейката.

Специалната линейка е дарение за болница "Пирогов". За да се транспортират тежко болните до 18 години. А по думите на лекар европейските условия в линейките ни липсват като цяло, камо ли да има специализирана за децата.

1921350

"Те нямат елементарен мониторинг, който е абсолютен стандарт при транспортирането на тежко болни хора. Един пациент, който не е тежко увреден, може да бъде транспортиран и в нормална кола дори. Но когато той се нуждае от поддържане на жизнените функции, ние трябва да имаме параметрите, които ни говорят дали адекватно поддържаме жизнените функции. Другите линейки нямат такова оборудване”, коментира Румяна Андонова от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

И ако се чудите как за две години доброволци успяват да осигурят нещо, което държавата не прави с години, отговорът на дарителите звучи така: "За мен е по-важно да правя с дела нещата, отколкото да седна да умувам, защо държавата не ни помогна изобщо. Защото е факт, че изобщо не ни помогна за тази кампания, въпреки че те знаеха и имахме нужда от помощ на финала - за кувиоза, за респиратора, който дойде, но пак се справихме сами”, казва лекарката.

Сега амбицията на кампанията "Да оставим следа" е първата детска линейка да не остане единствена. 

Водещи

Най-четени