Готвят се планове за намаляването на емисиите СО2 от корабите 28.06 | 15:30

ЕК чака предложение от IMO до края на годината. В противен случай сама ще разработи идея

От iNews.bg

За създаването на Индекс на енергийно ефективния дизайн, която да бъде разработен от Международната организация по морско корабоплаване (IMO), призоваха участниците в дискусия за намаляване на емисиите въглероден диоксид от корабите в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен период.

На срещата присъстваха европейският комисар по въпросите на транспорта Сийм Калас и Кони Хадегор, която е комисар по действия в областта на климата, представители на корабната индустрия, както и на страните от ЕС и европейски депутати.

Идеята за индекса ще бъде лансирана по време на следващото заседание на IMO, което ще се проведе през юли. В този документ трябва да бъдат включени технически изисквания за подобряване на дизайна на корабите, така че те да намалят и потреблението на горива, и емисиите парникови газове.

Създаването на подобен индекс би било позитивен сигнал за усилията, които полага IMO за опазването на околната среда, отбелязват от Европейската комисия.

Самият ЕС е приел задълженията си да намали общите емисиите парникови газове от всички индустрии с поне 20%. Това трябва да стане до 2020 година. В решение от 2008 година пък е записано конкретно задължение за намаляване на СО2 от корабната индустрия до края на тази година.

Ако на заседанието на IMO не бъде намерено задоволително решение до края на годината, от ЕК ще подготвят свой вариант на предложение, допълват от Брюксел.

Водещи

Най-четени