Свръхсветлинните скорости си остават фантастика 19.03 | 12:15

Нови измервания показват, че миналогодишните сензационни резултати най-вероятно са плод на грешка

От iNews.bg

Неутрино частиците не се движат по-бързо от светлината. Това показват най-новите измервания на миналогодишния физичен тест, който хвърли в смут научния свят с предположението, че неутриното е способно да се движи със скорости над светлинната.

Новината дойде от Европейският център за ядрени изследвания (ЦЕРН).

Новите измервания са проведени от екип, работещ независимо от учените, които направиха хипотетичното предположение, нарушаващо фундаментални физични закони.

През февруари от ЦЕРН заявиха, че може да съществуват технически проблеми в експеримента, които да изопачават първоначалните измервания – възможност, която критиците на експеримента винаги са подозирали.

Научната сензация гръмна по медиите през септември 2011 г. когато екипът OPERA към ЦЕРН предпазливо обяви резултати, според които неутрино частиците се движат с около шест километра в част по-бързо от скоростта на светлината - описаната от Айнщайн физична константа, която е максималната скорост за нашата Вселена.

Тогава учените изстреляха снопове от неутрино от лабораторията на ЦЕРН в Женева, част от които бяха уловени от лаборатория в Гран Сасо в Италия, на разстояние от 732 км.

Според стандартните изчисления частиците трябвало да изминат разстоянието за 0,0024 секунди. Вместо това те "пресекли финала" цели 0,00000006 секунди преди очакваното. Знаейки че откритието им ще предизвика сензация и може да накърни кариерите им, учените от екипа OPERA помолиха други физици да им помогнат с проверките на резултатите.

Като част от тази проверка учените от лабораторията Gran Sasso провеждат експеримента ICARUS, в който се наблюдава полетът на седем частици неутрино, записан от екипа OPERA. При проверката не се наблюдавало свръхсветлинно избързване на частиците, съобщил Карло Рубия – нобелов лауреат и говорител на проекта ICARUS.

Заедно с ръководителя на изследванията в ЦЕРН Серджо Бертолучи, Рубия обаче защити правото на учените да правят необичайни твърдения и след това да призовават колегите си да верифицират получените от тях резултати.

"Независимо от резултатите, учените от експеримента OPERA показаха перфектна научна почтеност, предоставяйки ги за широк контрол и призовавайки към независими измервания. Това е начинът, по който науката работи", коментира Бертолучи. Той добави, че през май тази година ще бъдат направени нови експерименти със снопове неутрино, които да дадат "окончателната присъда".

Ако все пак се окаже, че неутриното се движи по-бързо от светлината, това ще накърни сериозно специалната теория на относителността на Айнщайн, която е една от основите на на съвременната физика.

Водещи

Най-четени