Невиждано! Японците изумяват света - започнаха да местят предмети със звук (ВИДЕО) 03.01 | 13:01

Акустична левитация използват дори в НАСА

От Антония Михайлова

В Токийския университет и Технологичния институт в Нагоя успяха да придвижат малки обекти със сложна система на акустична левитация.

Звуковите вълни преместили пластмасови частици с диаметър 0,6 до 2 мм в триизмерно пространство. По-рано предметите с помощта на тази система са придвижвани само в две измерения.

За да се придвижат по въздуха капки вода, пластмасови частици, малки дървени парчета и дори винтове, били необходими четири редици звукови колонки. Предметите били движени във всички посоки, в пределите, допускани от условията на експеримента. Движението в дадения случай се предизвиква от постоянни ултразвукови вълни.

Апаратът, използван в експеримента, е доста по-сложен от генератор – звукови вълни с честота над 20 килохерца, които не са достъпни за човешкото ухо, излизат от четирите страни и се пресичат в ограниченото пространство. По такъв начин те образуват подвижен фокус, в който малкият обект се захваща и се задържа в пространството.

Посоката на вълните може да се променя произволно и обектът се движи. Звуковата левитация е начин да се преодолее земната гравитация, смятат учените. Затова устройства за акустична левитация се използват от такива организации като НАСА още сега.

Водещи

Най-четени