Кои са българските успехи през 2017г.? 23.12 | 10:33

От iNews.bg

През годината имахме и много добри новини – може да ги наречем поводи за гордост или просто успехи. Вероятно сте ги запомнили, защото тези хора постигнаха много, въпреки всички трудностите.

Първото постижение за 2017 г. е технологичният "Оскар” на Владимир Койлазов. Той беше отличен заради приноса си в развитието на киноиндустрията. Заедно със съдружника си Петър Митев разработили най-популярната в света технология за 3D визуализация. Тя е използвана за филмите "Аватар”, "Игра на тронове”, "Дедпул”, "300” и стотици други, пише NOVA. 

Друг българин – Теодор Ушев, беше на крачка от това да получи най-престижната киностатуетка. И така всички чухме и гледахме "Сляпата Вайша”.

Лесно се забеляза талантът на друг човек – Кристиан - още през 2015-а в X Factor. Две години по-късно всички чуха неговия "красив хаос” на "Евровизия”.

Над всичко два пъти през 2017 г. беше Боян Петров. И то само година след тежка катастрофа в Кресненското дефиле. Той вече е с още два осемхилядника по-близо до целта си – да изкачи 14-те най-високи върха на планетата без допълнителен кислород.

Още един българин през 2017-а сигна до върха – този на един от най-престижните турнири за електронни игри. Може и да не сте запомнили името му – Иван Иванов, но над 17 хиляди души в залата на състезанието и над 5 милиона души онлайн видяха победата на отбор "Liquid” – един от тях е 22-годишният мъж от Варна. След много часове пред компютъра, Иван стига до финала на шампионата по Dota 2 и вече е с 2 милиона долара по-богат.

Богатствата обаче далече не са само в парите. Оказа се, че когато стигнеш дъното, намираш историческите богатства на Черно море. Тази година приключи най-мащабната подводна експедиция в света. И то не къде да е, а в Черно море. Учените за първи път заснеха 60 кораба, потънали преди векове, и стотици артефакти, които ни разкриват живота на древните хора.

Постиженията на 2017 г. обаче не са само в големите награди, спечелените конкурси, науката или изключителната издръжливост. Зад много от успехите не стоят фирми, организатори или спонсори – като например десетките медали, които спечелиха ученици от състезания в Китай, Великобритания, Иран и списъкът продължава. Всеки ден е постижение и за многото хора в нужда, на които заедно помогнахме. Но първо те си помогнаха сами - въпреки всичко.

Водещи

Най-четени