Легендата Паул Бадура-Скода гост на юбилейния сезон на Софийската филхармония 09.10 | 09:19

Музикалният шедьовър „Кармина Бурана“ ще прозвучи същата вечер

От iNews.bg

Живата легендата на клавирното изкуство, пред когото се прекланят всички съвременни пианисти, Паул Бадура-Скода ще изнесе ексклузивен концерт в зала България на 14 октомври по покана на маестро Найден Тодоров. Благородникът на пианото, който и на 90 години продължава да изнася концерти, е сред специалните гости в 90-ия юбилеен сезон на Софийската филхармония. Той ще представи един от най-мащабните концерти за пиано на Моцарт K 491 (N24)

В своя дълъг творчески път Скода е срещал всички големи имена на класическата музика на XX век. На международната сцена го извеждат диригентите Вилхем Футвенглер и Херберт фон Караян в далечната 1949 година. През годините работи с имена като К.Бьолм, Л.Маазел, Зубин Мета, сър Маккерс и много други. Той е и изпълнителят с най-голям брой записи на музикалния пазар.

Самият той е провъзгласен за един от най-големите пианисти на нашето време. Неговите интерпретации на Моцартовите концерти се сочат за шедьоври, а теоретичните му трудове по пиано са настолна книга за светила в жанра.

Софийската филхармония ще представи още един музикален щедьовър във втората част на концерта. Едно от най-изпълняваните произведения днес "Кармина Бурана" ще прозвучи под диригентската палка на Найден Тодоров и със специалното участие на Националния филхармоничен хор, сопраното Мария Цветкова, тенорът Оскар де ла Торе и баритонът Иво Йорданов.

"Можете вече да унищожите всичко, което съм написал по-рано и което, за съжаление, Вие сте напечатали. С "Кармина Бурана” започват моите събрани съчинения- пише Карл Орф на своя издател след написването на кантатата, която се превръща в едно от най-предпочитаните музикални произведения на нашето време. Припознавана от публиката като любимо произведение, "Кармина Бурана" е метафора на човешкия възход и на силата да пребориш всички падения.

Водещи

Най-четени